- Ja na to gledam kao da je sastanak predsjednika stranaka. Ako je tako, a jeste, onda nije povreda institucija BiH. Ono što je bilo u Zagrebu ranije, da hrvatski predsjednik poziva jednog člana i zaobilazi predsjedavajućeg i instituciju, je povreda institucije - rekao je Džaferović za N1. 

Istakao je kako je treba razgovarati i tražiti rješenja, a da će svi razgovori i sve što se dogovori na političkom ili stranačkom nivou, mora proći kroz institucije BiH i Predsjedništvo.

- Najbolje bi bilo da smo odmah imali sastanak Predsjedništava. Politika da se vode razgovori s nacionalnim vođama, a mi nemamo titulu nacionalnog vođe, nešto je što nije dobro i takav je bio sastanak s Dodikom jer je direktno zaobiđeno Predsjedništvo - rekao je Džaferović.

Podsjećamo, predsjednik SDA Bakir Izetbegović u intervjuu za Faktor prije nekoliko dana govorio je također o zagrebačkim susretima. 

- Sagovornik predsjednika Zorana Milanovića je predsjedavajući Predsjedništva BiH Šefik Džaferović, i kada se njihov sastanak desi, i ja ću se rado sresti sa Milanovićem. Mora se razgovarati, pojašnjavati, ne prepuštati predstavnike Hrvatske i Hrvata tumačenjima koja će im prezentirati Milorad Dodik. Sa hrvatskim premijerom i predsjednikom HDZ-a Hrvatske Andrejem Plenkovićem se kanim sresti u sljedećih desetak dana. Plenković, kao što ranije rekoh, dobro poznaje evropske standarde, i uvjeren sam da može odigrati važnu i pozitivnu ulogu u popravku odnosa Hrvatske i BiH, odnosno Bošnjaka i Hrvata - kazao je Izetbegović. 

Bakir Izetbegović, predsjednik SDA i član Kolegija Doma naroda Parlamenta BiH večeras će u Zagrebu razgovarati sa Andrejem Plenkovićem, predsjednikom HDZ Hrvatske i premijerom Vlade Hrvatske, te sa Draganom Čovićem, predsjednikom HDZ BiH.

Razgovorima će prisustvovati i ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković, te ministar vanjskih poslova Hrvatske Gordan Grlić Radman.

Tokom sastanka i radne večere razgovarat će se o otvorenim pitanjima između Bosne i Hercegovine i Hrvatske, regionalnim odnosima, odnosima SDA i HDZ, kao i o ukupnim odnosima Bošnjaka i Hrvata. Očekuje se da u otvorenom razgovoru obostrano bude nanovo prepoznata i potvrđena  izuzetna strateška važnost dobrih odnosa između dviju država, kao i odnosa bošnjačkog i hrvatskog naroda u cjelini.