open-navfaktor-logo
search
Brojni sadržaji
Džaferović otvorio Mostarsko ljeto: Borimo se za jedinstven grad i u tome ćemo uspjeti
Ibrahim Novalić je naglasio da mu mnogo znači što je njegovu izložbu otvorio član Predsjedništva BiH, "moralan čovjek kojeg je odgojila vjera a kultura mu dala identitet"
27.06.2019. u 21:20
get url
text

Izložbom slika Ibrahima Novalića "Put moj",  slobodnog samostalnog umjetnika, čije slike već odavno naseljavaju brojne galerije širom svijeta otvorena je Međunarodna kulturno – turistička manifestacija "Mostarsko ljeto".

Manifestaciju na uvodnoj svečanosti u Centru za kulturu Mostar otvorio je član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović, njen generalni pokrovitelj, naglasivši da mu je čast biti pokrovitelj ovako prestižne manifestacije.

- Cijenim da je ona vrlo značajna i to je velika čast za mene. Ova manifestacija nije važno samo za ovaj dio zemlje, već za cijelu Bosnu i Hercegovinu. Organizatori su najstarije i temeljne institucije u oblasti kulture u Gradu Mostaru. One su nakon nekoliko godina prekida ponovo uspostavili kontinuitet ove manifestacije. Ovo je jako važno. Bez ove manifestacije, ne bi bila upotpunjena slika kada je riječ o kulturnoj baštini BiH - kazao je Džaferović.

Istaknuo je kako želi da institucije iz oblasti kulture na tragu politike koju zastupa, djeluju što je moguće više jedinstveno i zajedno.

- Cijenim da je to najbolji put. Naša domovina je bogata različitostima. One su naše bogatstvo i trebaju biti naša kompativna prednost, a ne razlog za svađe i sukobe. Borimo se za jedinstven grad Mostar, za što je moguće veći stepen svih institucija. Za Mostar u kojem će svaki čovjek biti ravnopravan i gdje će biti isključena dominacija bilo koga nad bilo kime. Mi ćemo u tome uspjeti. Neka to znaju i oni koji imaju drugačije namjere, a nažalost ima i takvih danas u BiH - poručio je Džaferović.

Ibrahim Novalić je naglasio da mu mnogo znači što je njegovu izložbu otvorio član Predsjedništva BiH, "moralan čovjek kojeg je odgojila vjera a kultura mu dala identitet".

Mostarsko kulturno ljeto 1995. godine otvorila je upravo Novalićeva izložba, no od tada ga u umjetničkom smislu u gradu na Neretvi nije bilo. Vakuum koji je nastao u međuvremenu tvrdi,  nije bio do njega.

 -Žao mi je što je Mostar 20 godina bio zapostavljen zbog destruktivne politike. Mostar je u cijeloj Jugoslaviji bio poznat kao slikarski grad. Ja nisam ostao na površini. Bio sam malo zaronio – rudarski. Mislim da počinje nova era. Ljudi su se povezali i zaboravili neke ružne stvari. Umjetnost je univerzalna vrijednost, koja proizvodi ljepotu. Najviše bih volio da imamo Mostar – grad kulture i umjetnosti - istaknuo je. 

Umjetnici, dodaje, nikada nisu imali barijere.

- Mi nikad nismo prestali biti ljudi. Politika ovu vrijednost mora prihvatiti - naglasio je, te poručio kako sprema jednu malo veću retrospektivu naredne godine.

Nakon izložbe na platou ispred Centra za kulturu priređen je koncert Antonije Batinić (vokal) i Gabrijela Prusine (piano). Manifestacija “Mostarskog ljeta”, će trajati do 9. augusta, s više od 30 različitih sadržaja na nekoliko lokacija u Mostaru, a okupit će, kao i proteklih godina, vrhunske umjetnike iz zemlje i svijeta.

U sklopu bogatog programa, između ostalog, bit će upriličena promocija knjige “Smrt u Hagu, nezavršeno suđenje Slobodanu Miloševiću” autorice dr. Nevenke Tromp, predstava “Sve je do nas” Emira Hadžihafizbegovića, književno veče s akademikom Abdulahom Sidranom te predstava “Princeza Zlatka u kraljevstvu boja” u izvedbi banjalučkog Nevid teatra. Također, bit će upriličen i koncert kršćanske, židovske i islamske duhovne muzike Boston City Singers, izložba “U ogledalu- iz zbirki etnologije Zemaljskog muzeja Bosne i Hercegovine”, promocija knjige Alice Zećo “Svjetlost istine Crkve bosanske” te filmska radionica “Od ideje do realizacije filma”. Organizatori “Mostarskog ljeta” su Centar za kulturu Mostar, Narodno pozorište Mostar, Muzej Hercegovine, Narodna biblioteka i Pozorište lutaka u Mostaru.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.