open-navfaktor-logo
search
Blizu 350 učesnika
Džaferović otvara 16. igre RVI FBiH u Zenici
Član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović jedan je od pokrovitelja
12.07.2019. u 12:53
get url
text

Kantonalni savez Ratnih vojnih invalida Zeničko-dobojskog kantona, ovog će vikenda biti domaćin 16. sportskih igara RVI Federacije Bosne i Hercegovine na kojima će sudjelovati sedam kantonalnih ekipa te oko 350 učesnika.

Igre će sutra u 10.30 sati svečano otvoriti član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović, koji je i jedan od pokrovitelja. Pokrovitelji su i Federalna vlada te Ministarstvo za boračka pitanja Vlade FBiH, zatim Vlada ZDK i resorno ministarstvo za boračka pitanja ZDK.

- Mi smo ponosni što smo dobili organizaciju ovog takmičenja i uvjeren sam da ćemo biti dobri domaćini- kazao je na današnjoj pres-konferenciji Jusuf Rakman, predsjednik KO RVI ZDK.

- Ove smo godine odlučili da ZDK bude domaćin. Svake je godine neki drugi kanton domaćin, da se niko ne bi osjećao zapostavljenim- objasnio je Esad Delić, predsjednik Saveza ratnih vojnih invalida FBiH, koji je dodao da su ponosni na sportske uspjehe RVI.

- Šehidi su u prošlom ratu dali živote i oni su dali najveći doprinos. Mi smo u ratu dali dijelove svojih tijela za slobodu, ali smo ponosni što smo i nakon rata sa međunarodnih takmičenja donijeli i najviše medalja za BiH- podvukao je Delić.

On je najavio da će defile ratnih zastava sutra u 9.15 krenuti ispred Arene, gradskim ulicama i do Spomen-obolježja Kameni spavač, na kojem će položiti cvijeće te minutom šutnje i učenjem Fatihe odati počast žrtvama proteklog rata.

- Sport je vrlo bitan segment u psiho-fizičkoj rehabilitaciji RVI, a ovi su susreti za nas jako srdačni i prijatni. Imamo se priliku ponovo družiti i evocirati uspomene - kazao je Saudin Purivatra, direktor Takmičenja.

On je dodao kako su zahvalni i Gradu Zenici, koji im je stavio na raspolaganje kompletnu infrastrukturu. Nakon svečanog otvaranja, sutra će biti odigrana i revijalna malonogometna utakmica ekipe RVI FBiH i pripadnika Turske vojne misije te i članova Ambasade Turske u BiH, a koji su, kako je napomenuo predsjednik Delić, tokom ove godine donirali 500.000 KM vrijednu donaciju ortopedskih pomagala za RVI FBiH. 

Osim takmičenja u ribarenju, koje će se održati na stazi u Drivuši te streljaštva, a koje će se održati u Domu strijelaca Zenica, sva takmičenja u preostalih šest disciplina održat će se u Gradskoj areni „Husejin Smajlović“.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.