open-navfaktor-logo
search
Rezolucija Bundestaga
Džaferović: Od esencijalnog je značaja što su Dodik i Čović navedeni kao ključni krivci za blokade
Zastupnici njemačkog Bundestaga usvojili su na današnjoj sjednici rezoluciju "Podrška Bosni i Hercegovini na putu ka boljoj budućnosti" i druge odluke koje se tiču naše zemlje, a predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović pozdravio je ovu rezoluciju te se zahvalio zastupnicima, a naročlito Adisu Ahmetoviću i Borisu Mijatoviću.
08.07.2022. u 15:22
get url
text

- Izuzetno je bitan poziv Vladi Njemačke da još više osnaži svoj angažman prema Bosni i Hercegovini, naročito kada je u pitanju naš euroatlantski put, te jačanje demokratije i vladavine prava. Od esencijalnog značaja je što su Dodik i Čović imenom i prezimenom navedeni kao ključni krivci za blokade i negativne procese u Bosni i Hercegovini, a njihova politika identificirana kao prijetnja miru u Jugoistočnoj Evropi - istakao je Džaferović.

Dodaje da se Bundestag ovim potezom izdigao iznad vještačke potrebe da se podjednako okrive svi u Bosni i Hercegovini kako bi se zamaglila individualna odgovornost onih koji se zalažu za secesiju i dalje etničke podjele.

VEZANI TEKST - Bundestag usvojio Rezoluciju o BiH: Podrška Schmidtu, Dodik i Čović glavni krivci za loše stanje
 

- Upravo je zahvaljujući politici jasnog imenovanja krivaca u Bosni i Hercegovini zaustavljen rat, sklopljen Dejtonski sporazum, te su napravljeni brojni reformski pomaci u proteklih 27 godina, a svaki put kada se izjednačavala odgovornost svih kroz nejasne formulacije to je samo ohrabrivalo antizapadne snage. Jako važna dimenzija jeste poziv Njemačkoj vladi da, u koordinaciji sa SAD-om i Velikom Britanijom, nastavi snažno zagovarati sankcije Evropske unije prema onima koji narušavaju Dejtonski mirovni sporazum i ustavni poredak. Na koncu od krucijalnog značaja je što je u rezoluciji detektovana sprega susjednih država Srbije i Hrvatske sa etničko-separatističkim politikama u BiH, te što je Zagrebu i Beogradu jasan poziv da se distanciraju od ovih politika - ističe predsjedavajući Predsjedništva BiH.

Istakao je da je posebno bitan dio u kojem se kao negativan određuje utjecaj Zagreba na izmjene Izbornog zakona.

- Ova rezolucija je jasan signal svima nama u Bosni i Hercegovini da se okrenemo konstruktivnim procesima, pozitivnom dijalogu i reformama koje imaju za cilj izgradnju demokratskog, pluralističkog i inkluzivnog društva, u znaku borbe protiv korupcije, diskriminacije i svih oblika nepravde. Ljudi u Bosni i Hercegovini zaslužuju evropsku budućnost i mogućnost da žive u miru, modernom i demokratskom društvu, iz kojeg mladi neće iseljavati već će moći planirati svoju budućnost - zaključuje Džaferović.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.