open-navfaktor-logo
search
Suspendovani zakoni u RS-u
Džaferović: Očekujem od svih institucija da poštuju odluku Ustavnog suda
Odluka Ustavnog suda Bosne i Hercegovine da privremeno van snage stavi entitetski zakon o lijekovima i medicinskim sredstvima je očekivana, ocijenio je danas predsjedavajući Predsjedništva BiH Šefik Daferović.
06.07.2022. u 14:53
get url
text
get url
text

VEZANI TEKST - Ustavni sud BiH odlučio po Džaferovićevoj apelaciji: Dva zakona RS-a privremeno van snage, hoće li Schmidt reagirati

- Usvajanje entitetskog zakona o lijekovima i pratećih propisa bilo je flagrantno kršenje ustavnopravnog poretka. Tu nikada nije bilo dileme. Očekujem od svih institucija, nosilaca dužnosti, službenika kao i svih drugih u BiH da poštuju ustavni poredak - stava je Džaferović.

Ustavni sud Bosne i Hercegovine je nakon razmatranja zahtjeva predsjedavajućeg Džaferovića za ocjenu ustavnosti zakona o lijekovima i medicinskim sredstvima Republike Srpske i Zakona o dopunama Zakona o entitetskoj upravi te zakone privremeno stavio van snage.

Ured visokog predstavnika u BiH (OHR) i Delegacija Evropske unije u međuvremenu su upozorili kako stupanje na snagu tog zakona predstavlja kršenje Ustava i korak unazad u usklađivanju zakonodavstva BiH s pravnom stečevinom Evropske unije.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.