Član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović izjavio je danas u Sarajevu da je obilježavanje 9. januara kao "dana RS-a" neustavan čin i krivično djelo, zbog čega treba da djeluju institucije BiH.

Na otvaranju konferencije "Pravne i političke posljedice Deklaracije o proglašenju Republike srpskog naroda Bosne i Hercegovine 9. januara 1992", Džaferović je istakao da oni koji čine krivično djelo nepoštivanja odluka Ustavnog suda trebaju biti procesuirani.

- Deklaracija o proglašenju Republike srpskog naroda Bosne i Hercegovine 9. januara 1992. je početak svog zla u BiH, a taj čin je bio udar na ustavni poredak BiH i protivan je međunarodnom pravu - upozorio je Džaferović.

Ističe da je tog dana počeo genocid i masovni zločini na tlu BiH, što je potvrđeno brojnim odlukama Haškog tribunala i Suda BiH.

Potpredsjednik RS-a Ramiz Salkić naveo je da proglašenje Republike srpskog naroda Bosne i Hercegovine 9. januara 1992. predstavlja momenat kada počinje realizacija projekta podjele BiH, razdvajanja građana u ovoj zemlji i stvaranja onoga što se danas zove entitet Republika Srpska.

- Do tog cilja se došlo etničkim čišćenjem, progonima, logorima, silovanjima, ubijanjima i genocidom, što nije nečiji subjektivan stav nego mišljenje Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju - naglasio je Salkić.

Potpredsjednik FBiH Milan Dunović potcrtao je da politike u RS-u i dalje pokušavaju da nešto što je proglašeno neustavnim i što je uvredljivo za druge narode, prikažu kao pravu istinu.

- To jednostavno nije tako i mislim da će današnja konferencija sa naučnog, pravnog i političkog aspekta odgovoriti na pitanja koja godinama stoje otvorena - kazao je Dunović.

Konferenciju su organizovali Institut za društvena i religijska istraživanja Tuzla, Institut za istraživanje genocida Kanada, Institut za istraživanje zločina Univerziteta u Sarajevu, Centar za istraživanje moderne i savremene historije Tuzla, Arhiv Tuzlanskog kantona, Bošnjačka zajednica kulture "Preporod" i Udruženje Pokret "Majke enklave Srebrenica i Žepa".