open-navfaktor-logo
search
Predsjedništvo BiH
Džaferović o priznanju Kosova: Dodik je glasao, Komšić i ja nismo jer se nije imalo za šta glasati
Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović kazao je na konferenciji za medije nakon današnje sjednice da su razmatrana brojna pitanja, a jedna od njih je izjava Predsjedništva BiH u vezi sa evropskim putem.
15.10.2020. u 16:06
get url
text

Ocijenio je Džaferović da je ovo trenutak koji BiH ne smije propustiti, te da je neophodno raditi na ispunjavanju ključnih kriterija.

- Predsjedništvo je to danas konstatiralo. Pozvalo je sve institucije u BiH da predano i u kontinuitetu rade na ispunjavanju uvjeta kako bismo naredne godine imali kandidatski status – izjavio je Džaferović.

Džaferović je objasnio da priznanje Kosova nije stavio na dnevni red današnje sjednice, te je objasnio da BiH nema konsenzus po tom pitanju, ali da je Milorad Dodik insistirao na toj tački.

- Gospodin Komšić je povukao tu tačku dnevnog reda, ali je onda Dodik ipak insistirao da se o tome glasa. Na kraju je Dodik glasao protiv, a Komšić i ja nismo nikako glasali jer se nema o čemu glasati – pojasnio je Džaferović.

Džaferović je kazao da nikakav zaključak nije donesen s obzirom da je predlagač Željko Komšić povukao tu tačku sa dnevnog reda.

- Kako će on prezentirati, to je druga stvar. Mi sutra to možemo staviti na dnevni red ako to procijenimo. Mi smo sada tamo gdje smo bili prije nego što je taj prijedlog upućen – izjavio je Džaferović.

Potvrdio je predsjedavajući Predsjedništva BiH da je prihvaćen Sporazum o readmisiji sa Pakistanom koji se odnosi na povratak migranata iz te zemlje.

Govoreći o Sporazumu, Džaferović je objasnio da je vraćanje migranata u države porijekla jedan od načina za rješavanje migrantskog pitanja, te da to nije moguće izvesti bez potpisanog sporazuma.

- Politički dio posla između Pakistana i BiH je praktički gotovo – izjavio je Džaferović.

Pojasnio je da će ovaj Sporazum pomoći u borbi protiv ilegalnih migracija, ali da se ta borba prije svega treba voditi na granici BiH.

Kada je u pitanju posljednji sastanak Aleksandra Vučića, Milorada Dodika i Dragana Čovića, kazao je da je potrebno voditi razgovore sa institucijama BiH.

- Oni šalju loš signal, loš signal dolazi u BiH. Ne treba to da rade – izjavio je Džaferović.

Dodik, dodaje, može pričati šta želi, te je ponovio da priznanje Kosova uopće nije uvršteno na dnevni red današnje sjednice zbog činjenice da je taj prijedlog povukao predlagač Željko Komšić, uprkos insistiranju Milorada Dodika. Ponovio je svoj lični stav da BiH treba priznati Kosovo, ali da u ovom trenutku nema konsenzusa o tom pitanju, te da ono izaziva tenzije i jalovu raspravu.



 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.