open-navfaktor-logo
search
Svečana akademija
Džaferović o odbrani BiH i Igmana: Na Kovačima su sloboda, čast, ponos i domovina najvažnije riječi
Na platou vanjskog amfiteatra Memorijalnog centra Kovači u Sarajevu održana je svečana akademija manifestacije "Odbrana Bosne i Hercegovine - Igman 2022".
03.08.2022. u 21:15
get url
text

Tradicionalna manifestacija "Odbrana Bosne i Hercegovine – Igman" ima za cilj čuvanje sjećanja i spomena na najbolje sinove i kćeri Bosne i Hercegovine. U svečanoj akademiji učestvovali su brojni umjetnici, hor "Kasiopeja" iz Zenice, te vokalna grupa "Dunje".

VEZANI TEKST - Širom BiH postavljeni bilbordi s portretima boraca uz poruku "I ja sam branio BiH"

U sklopu programa izvedene su dobro poznate kompozicije "Dragoj mojoj BiH", "S one strane Plive", "Vratio sam se živote", "Što te nema", "Zemljo moja"...

Prisutnim su se obratili i Omer Osmanović, predsjednik organizacionog odbora "Odbrana Bosne i Hercegovine - Igman 2022" i ministar za boračka pitanja Kantona Sarajevo, te predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović.

- Posebna mi je čast biti danas na Kovačima. Ovdje su sloboda, čast, ponos i domovina najvažnije riječi. Bijeli šehidski nišani su najjasnije svjedočanstvo naše borbe za Bosnu i Hercegovinu, slobodu i dostojanstvo. Kada su se u prvim poslijeratnim danima tražili odgovori i objašnjenja kako smo uspjeli odbraniti državu Bosnu i Hercegovinu, naš predsjednik i vrhovni komadant rahmetli Alija Izetbegović je kazao: Kada se iz neke historijske udaljenosti bude odgonetalo to čudo bosanskog otpora, naći će se da je tajna bila negdje u dušama ili karakteru ljudi. Naš herojski otpor počiva na žrtvi onih koji su bili spremni protiv zla i nepravde ustati po cijenu života i suprotstaviti se daleko nadmoćnijoj sili agresora. Samo takva odlučnost, odlučnost naroda koji brani pravo na opstanak i građana koji brane pravo na slobodu i jednakost može uroditi plodom. Takav otpor se ne može slomiti - rekao je između ostalog Šefik Džaferović.

{$galerijaFotografija}

Istakao je da se u ovom danu prisjećamo  jedne od najvažnijih bitaka za odbranu Sarajeva i države Bosne i Hercegovine – bitke na Igmanu.

- To je jedna od najvećih vojnih pobjeda koju su izborili borci Armije Republike Bosne Hercegovine, ali i naša politika predvođena ratnim predsjedništvom Republike Bosne i Hercegovine i vrhovnim komadantom Alijom Izetbegovićem zasnovana na pravednim ciljevima i civilizacijskim tekovinama. Bili smo napadnuti sa svih strana na Igmanu, agresor je bio uvjeren da je slamanje našeg otpora samo pitanje vremena. Borci Armije Bosne i Hercegovine pružili su neočekivan otpor mimo svih očekivanja i vojne logike. Taj otpor je nakon pobjede na Igmanu stalno jačao. Armija je potom izrasla u nadmoćnu pobjedničku vojnu silu. Ovo želim posebno da naglasim, ta pobjeda nije bila samo vojna, nego i civilizacijska. Izborili smo demokratiju. Odbranili ideju i bit će ove zemlje, a to je veliko - rekao redsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine. 

 

 

Nešto ranije, u Sarajevu je u okviru programskih aktivnosti manifestacije "Odbrana Bosne i Hercegovine – Igman 2022" organiziran tradicionalni defile "Mladi na putu života" ulicama bh. prijestolnice.

Prvo je održano okupljanje stipendista Fonda IKRE u Domu mladih Skenderija koji su se potom zaputili prema Alipašinoj džamiji na Skenderiji gdje je na mezarju položeno cvijeće.

Potom je kod Spomenika ubijene djece opkoljenog grada Sarajeva održan prigodan program i položeno cvijeće. Osim toga, tokom defilea položeno je cvijeće kod Vječne vatre, centralnog nišana na Kovačima te kod turbeta Alije Izetbegovića i Zida sjećanja – Memorijalni centar Kovači.

Polaganju cvijeća na Kovačima prisustvovali su brojni zvaničnici, uključujući predsjedavajućeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefika Džaferovića, koji je tom prilikom podsjetio na veliku hrabrost i časnu borbu Armije Republike Bosne i Hercegovine tokom agresije na BiH.

Igman 2022, Kovači, 03.08.2022.
1 od 10
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.