open-navfaktor-logo
search
Reakcija
Džaferović o izvještaju SOA-e: Čekam odgovor Hrvatske, radi se o nekorektnom odnosu prema BiH
Predsjedništvo BiH je, podsjeća Džaferović, Republici Hrvatskoj uputilo diplomatsku notu povodom brojnih zloupotreba koje su činjene prema građanima BiH koji su boravili u Hrvatskoj i raznih vrsta uvjetovanja, među kojima su i ona u vezi sa saradnjom sa SOA-om
05.06.2019. u 13:30
get url
text

Član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović je, na upit medija u vezi s posljednjim izvještajem Sigurnosno-obavještajne agencije (SOA) Republike Hrvatske u kojem se osvrću i na aferu "Vrbovanje selefija", kazao da prije svega, pa i komentara na bilo koji izvještaj, očekuje odgovor Republike Hrvatske na protestnu notu koju je Predsjedništvo BiH uputilo ovoj državi.

Predsjedništvo BiH je, podsjeća Džaferović, Republici Hrvatskoj uputilo diplomatsku notu povodom brojnih zloupotreba koje su činjene prema građanima BiH koji su boravili u Hrvatskoj i raznih vrsta uvjetovanja, među kojima su i ona u vezi sa saradnju sa SOA-om.

- Kada dobijem taj odgovor, onda ću htjeti da dalje ovo komentiram. Do tada sve što dolazi na tu temu je za mene najobičnija spekulacija, jedna neozbiljna stvar i manifestacija nekorektnog odnosa prema državi BiH s ciljem, ne da se stvarno riješi neki problem, već da se dođe u poziciju pred međunarodnim faktorima koja bi favorizirala te koji pokreću takve priče i koja bi u neki drugi plan stavljala BiH – poručio je Džaferović.

Komentirajući odlazak predsjednika SNSD-a Milorada Dodika u Rusiju, gdje bi trebao razgovarati o pitanju gasifikacije, Džaferović je kazao da entiteti bez saglasnosti države BiH neće moći ništa uraditi kada je u pitanju gasna infrastruktura BiH.

- To je pitanje koje je u nadležnosti države. Iz medija sam obaviješten da gospodin Dodik putuje u Rusku Federaciju na jedan ekonomski forum na kojem kaže da će razgovarati u vezi s konekciju BiH na ovaj plinovod koji se zove "turski tok". O tome jeste bilo govora i prilikom bilateralne posjete Ankari 2. maja ove godine, ali sve je stalo na tome. U BiH se ništa dalje na tu temu nije uradilo – izjavio je Džaferović.

Dodao je da je u Ankari zaključen Sporazum sa Republikom Turskom u vezi sa gradnjom autoputa od Sarajeva do Beograda, ali da je prije toga u potpunosti usaglašena trasa te da je Sporazum potpisan na osnovu odluke Predsjedništva BiH.

- Ovaj put gospodin Dodik ide sam bez odluke Predsjedništva i nema usaglašenih stavova niti u pogledu trase niti u pogledu bilo kojeg drugog pitanja na državnom nivou, barem u Predsjedništvu, kada je u pitanju bila kakva plinska konekcija. Ono što mogu da kažem da je dobro za BiH da ima više plinskih konekcija, da ne bude samo jedna radi konkurencije i radi svega što znači postojanje konkurencije za ekonomiju jedne zemlje, kada je na kraju krajeva i cijena gasa u pitanju – pojasnio je član Predsjedništva BiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.