open-navfaktor-logo
search
"U čemu je problem..."
Džaferović o izjavi Lavrova u Beogradu: Ovo jeste prostor EU-a i NATO-a, tako smo se opredijelili
Mi želimo imati dobre odnose sa Ruskom Federacijom, nema tu nikakvih dilema. Ali ne možemo imati odnose na štetu Bosne i Hercegovine, njenog dostojanstva, časti i njenih teško utvrđenih vanjskopolitičkih ciljeva, kazao je Šefik Džaferović, član Predsjedništva BiH komentirajući današnja dešavanja tokom posjete Sergeja Lavrova, ministra vanjskih poslova Rusije. 
15.12.2020. u 21:53
get url
text

- Ja sam znao da će se Lavrov sastati sa Dodikom, ali ja sam jučer vidio sastanak za koji uopće nisam obaviješten. Tamo su bili pozvani svi predstavnici iz reda srpskog naroda, na entitetskom i državnom nivou. A nakon toga sastanak sa Čovićem i zamjenikom ministra iz reda hrvatskog naroda. Dakle, sastanak sa "predstavnicima hrvatskog naroda" - kazao je Džaferović u vezi sa jučerašnjim sastankom predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika i Lavrova u Lukavici te predsjednika HDZ-a Dragana Čovića i Lavrova u sarajevskom hotelu Europa. 

Lavrov večeras po dolasku u Beograd izjavio da su "hrvatski i bošnjački član Predsjedništva BiH ranije danas bojkotovali susret sa njim po nečijem nalogu, izražavajući interese nekih vanjskih snaga".

On je, između ostalog, podsjetio da je bivša šefica diplomatije EU-a Federica Mogherini, prije nekoliko godina, kada je delegacija Rusije dolazila na Balkan, uključujući i BiH, rekla da je to zona interesa EU i da drugi, uključujući Rusiju, nemaju tu šta da rade.

- To je filozofija duboko ukorijenjena u više evropskih zemalja, još od kolonijalnih vremena. Ne možemo da uradimo ništa po tom pitanju, ali je neophodno suprotstavljati se tom neprihvatljivom pristupu i mentalitetu - rekao je Lavrov.

Odgovarajući na takve izjave Lavrova, Džaferović je večeras u programu FTV-a kazao da "ovdje postoji pokušaj da se preko BiH prelamaju globalni interesi, a da smo se mi (Bosna i Hercegovina) opredijelili". 

- Naš put je evropski put i NATO put. Gospodin Lavrov je praktično u svojoj izjavi u Beogradu priznao u čemu je problem govoreći o gospođi Mogherini. Pa u čemu je problem? Ovo jeste prostor Evropske unije i BiH će biti članica EU-a. Ovo jeste prostor NATO-a i BiH će biti članica NATO-a. Znate zašto? Ne da mi nekome prijetimo, nego zato što imamo iskustvo. Najsigurnije nam je sa NATO-om. NATO je zaustavio agresiju na ovu zemlju, pomagao reformu odbrane u ovoj zemlji, prijatelj je svih građana i naroda u ovoj zemlji. Eto zato hoćemo u NATO. I onda dođe utjecajni diplomata iz tako velike države i kaže da je to problem. E nije problem!- rekao je Džaferović. 

Današnjim odbijanjem da se sastanu s ruskim šefom diplomatije, kako kaže Džaferović, poslana je poruka Ruskoj Federaciji, domaćoj javnosti, ali i "našim prijateljima u Evropi i euroatlanskim saveznicima, Americi i svim članicama NATO saveza". 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.