Reakcija

Džaferović: Nikada neću prihvatiti da se iz zgrade Predsjedništva iznese zastava BiH

Objavljeno: 11.12.2018. u 15:56 Autor: N. P.

Dodao je da je tokom današnjeg dana stigao novi zahtjev, a to je da se pored zastave BiH tokom konsultacija istakne i zastava entiteta RS

FOTO: Muhidin Živojević

Član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović obratio se medijima nakon što su otkazane današnje konsultacije o izboru novog predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH.

Džaferović je kazao da su u ponedjeljak iz Kabineta predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika stigli zahtjevi za uklanjanje zastave BiH iz sale u kojoj su se trebale održati konsultacije.

- Naravno, ja to nisam prihvatio i nikada to neću prihvatiti. Mi smo kolektivni šef države BiH i uklanjanje zastave BiH iz sale u kojoj zasjeda Predsjedništvo BiH je povreda države BiH. Ja nikada na to neću pristati - kazao je Džaferović.

Dodao je da je tokom današnjeg dana stigao novi zahtjev, a to je da se pored zastave BiH istakne i zastava entiteta RS.

- Ja to nisam mogao prihvatiti i ne mogu to prihvatiti. Ovo je državna institucija u kojoj, u skladu sa Zakonom o zastavi BiH, može biti samo zastava BiH. Nakon toga je gospodin Dodik otkazao današnje konsultacije i onda je bez dogovora sa mnom zakazao konsultacije u pisanoj formi. Zatražio je od političkih stranaka da do sutra dostave prijedloge kandidata. To je urađeno bez konsultacija sa mnom - pojasnio je Džaferović.

Podsjetio je da je za sutra zakazana sjednica Predsjedništva BiH te da bi se ona trebala održati na isti način na koji su održavane dosadašnje sjednice.

- Zakazane su konsultacije članova Predsjedništva, koje se uobičajeno održavaju u kabinetu predsjedavajućeg. Ja ću sutra u 12.00 sati otići u kabinet predsjedavajućeg na konsultacije, a onda na sjednicu Predsjedništva u salu broj 30 u 14.00 sati, u ovom ambijentu i ovim okolnostima. Nikakve promjene u toj sali, što se mene tiče, neće moći biti jer bilo kakva promjena je povreda zastave, a to je povreda države BiH, na što ja nikada neću pristati - poručio je Džaferović.

Mogućnost učešća Milorada Dodika sutrašnjoj sjednici Predsjedništva BiH putem videolinka je, smatra Džaferović, neprihvatljiva.


Izvor:   Faktor

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter. Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected]

Vezani članci

Iz kategorije