Ponedjeljak, 17.02.2020.

Auschwitz

Džaferović: Naša je obaveza suprotstaviti se ideologijama zla koje su spremne iskorijeniti cijeli jedan narod

Član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović danas se, zajedno sa suverenima i šefovima država i vlada iz 50 zemalja svijeta, pridružio dvjema stotinama preživjelih žrtava nacističkog logora Auschwitz – Birkenau, na komemoraciji u povodu 75. godišnjice oslobođenja ovog logora smrti u Poljskoj.

- Naša ljudska i civilizacijska obaveza je da zauvijek pamtimo žrtve holokausta, najvećeg zločina u prošlom stoljeću, i da ih se sjećamo sa posebnim pijetetom. Zločin koji su počinili Hitlerovi nacisti mora zauvijek ostati u kolektivnom sjećanju ljudskog roda. Istodobno, naša je obaveza  odlučno se suprotstaviti ideologijama zla koje su spremne iskorijeniti cijeli jedan narod, kao i onima koji te zločine negiraju ili relativiziraju. Nažalost, stradanje židovskog naroda u Drugom svjetskom ratu očigledno nije bilo dovoljna opomena nekim ljudima i politikama da se slična zla ne smiju više nikada ponoviti. Svjedočili smo tome u Bosni i Hercegovini pedeset godina poslije, gdje je nad bošnjačkim narodom počinjen genocid. Zato smo danas, snažnije nego ikad, dužni suprotstaviti se antisemitizmu, politikama podjela, jačanju desničarskih populističkih pokreta u Evropi i svijetu i svakoj drugoj vrsti ekstremizma - navodi se u izjavi člana Predsjedništva BiH Šefika Džaferovića. 

Glavna komemoracija povodom 75. godišnjice oslobođenja logora održana je ispred  "vrata smrti“ bivšeg logora, gdje se govorom dobrodošlice prisutnim obratio poljski predsjednik Andrzej Duda.

Potom je slijedilo glavno obraćanje predstavnika preživjelih žrtava, predstavnika organizacije "Stubovi sjećanja" i Piotra Cywińskog, direktora Memorijalnog centra "Auschwitz".

Nakon govora slijedila je ekumenska molitva za spomen na ubijenih milion i 300.000 ljudi, od kojih je jedan milion Židova.

Na kraju glavne ceremonije organizirano je paljenje svijeća ispred ploča Memorijalnog centra i Glavnog spomenika, gdje je i šef bh. delegacije odao počast brojnim žrtvama.

U bh. delegaciji, koju je predvodio član PBiH Šefik Džaferović, bili su i ambasadorica BiH u Republici Poljskoj, Koviljka Špirić te Željko Bakalar, savjetnik predsjednika člana PBiH Željka Komšića i Radovan Kovačević, savjetnik srpskog člana PBiH Milorada Dodika.

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter.
Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected].
Vezani tekstovi
Više iz kategorije
Najnovije Najčitanije Na vrh