open-navfaktor-logo
search
Premijer Španije u BiH
Džaferović nakon razgovora sa Sanchezom: Bosna i Hercegovina se ne može i neće vraćati nazad
Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović izjavio je kako je potrebno napraviti iskorak kada je u pitanju ekonomska saradnja sa Španijom, kao i u nizu drugih oblasti.
30.07.2022. u 14:21
get url
text

Predsjedavajući i članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović, Željko Komšić i Milorad Dodik sastali su se s predsjednikom Vlade Kraljevine Španije Pedrom Sanchezom Perez-Castejnom.

Džaferović je nakon sastanka kazao kako su danas razgovarali o bilateralnim odnosima dviju zemalja, evropskom putu BiH te reformama koje se u Bosni i Hercegovini trebaju obaviti kako bi zemlja što prije dobila kandidatski status.

Podsjetio je da je Sanchez na posljednjoj sjednici Evropskog vijeća 23. juna 2022. godine snažno podržao kandidatski status Bosne i Hercegovine.

- To je za Bosnu i Hercegovinu jako bitno i važno. Kraljevina Španija u drugoj polovini iduće godine preuzima predsjedavanje Evropskom unijom. Nadam se da će Bosna i Hercegovina do tada, imajući u vidu i izjavu koju su predsjednici političkih stranaka dali 12. juna ove godine pred predsjednikom Evropskog vijeća (Charlesom, op.a.) Michelom ispuniti uvjete i da će do tada postati kandidat za članstvo u Evropskoj uniji- kazao je Džaferović.

Dodao je kako će s preuzimanjem predsjedavanja od strane Kraljevine Španije, jedan novi impuls kada su u pitanju pregovori za članstvo između Bosne i Hercegovine i Evropske unije.

- Ono što smo danas od našeg prijatelja mogli da čujemo i na tome sam mu zahvalan, je jedna bezrezervna podrška suverenitetu i teritorijalnom integritetu Bosne i Hercegovine, dostignutom nivou reformi u Bosni i Hercegovini koje smo mi mukotrpno u skladu s Dejtonskim mirovnim sporazumom gradili ovdje uz pomoć međunarodne zajednice, ali prije svega na osnovu naših odluka u proteklih 27 godina - kazao je Džaferović.

Smatra kako je to put kojim treba da ide Bosna i Hercegovina.

- Bosna i Hercegovina se ne može i neće vraćati nazad. Mi možemo samo da unapređujemo i dalje izgrađujemo, i u skladu s evropskim standardima gradimo institucije Bosne i Hercegovine. Sve što je urađeno do sada u proteklih 27 godina, urađeno je u skladu s Dejtonskim mirovnim sporazumom - rekao je Džaferović.

Zahvalio je Sanchezu na podršci funkcionalnim institucijama BiH jer "bez funkcioniranja institucija Bosne i Hercegovine, nije moguće uraditi ništa".

Kazao je kako je razgovarano i o bilateralnim odnosima dviju zemalja.

- Naši odnosi su prijateljski, bez otvorenih pitanja. Na političkom nivou oni su zaista odlični i nastavit ćemo dalje da ih gradimo i unapređujemo - rekao je Džaferović.

Dodao je kako je Sanchez uvijek bio otvoren za razgovor sa zvaničnicima iz BiH.

{$galerijaFotografija}

- Ono gdje možemo da napravimo iskorak, to je ekonomska saradnja. Ona ne oslikava tako visok i tako dobar nivo političkih odnosa. Tu se stvari moraju unaprijediti - rekao je Džaferović.

Dodao je kako se saradnja može unaprijediti i kada su u pitanju investiranje i robna razmjena, te na polju kulture i obrazovanja.

- Postoje brojne oblasti, počev od turizma u kojima možemo da razvijamo i jačamo našu saradnju- rekao je Džaferović.

Sanchez je u petak počeo posjetu Zapadnom Balkanu. Nakon Srbije i Bosne i Hercegovine, očekuje se da će posjetiti i Crnu Goru, Sjevernu Makedoniju te Albaniju.

Predsjednik Vlade Španije Pedro Sanchez u Predsjedništvu BiH
1 od 3
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.