open-navfaktor-logo
search
Član Predsjedništva BiH
Džaferović: Najvažnije je da ostaje OHR i bonske ovlasti, a EUFOR-u se produžava mandat
Koliko ja vidim u ovom trenutku, kada je u pitanju usaglašenost stavova u vezi s rezolucijom Vijeća sigurnosti, bit će produžen mandat vojnim snagama EUFOR-a u BiH i to je glavna stvar, a OHR ostaje u svom kapacitetu, kazao je član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović.
03.11.2021. u 12:18
get url
text

Rekao je kako su dešavanja u Vijeću sigurnosti nešto što je "nama do sada bilo već poznato", govoreći o najavljenom izvještaju OHR-a pred UN-om.

- Nema tu ništa novo. Koliko ja vidim u ovom trenutku, kada je u pitanju usaglašenost stavova u vezi s rezolucijom Vijeća sigurnosti, bit će produžen mandat vojnim snagama EUFOR-a u BiH i to je glavna stvar. OHR ostaje u svom kapacitetu, ostaje sa bonskim ovlaštenjima, sa svim onim mehanizmima koji su propisani odgovarajućim rezolucijama Vijeća sigurnosti UN-a. Ono što je novina kod usvajanja ove rezolucije, ako bude usvojena kako danas stvari stoje, jest da neće u rezoluciji biti spomenut OHR kao što je to bilo svih dosadašnjih godina kada se produžavao mandat EUFOR-a. Ovo što se događa u Vijeću sigurnosti je ustvari ono što mi proživljavamo u BiH proteklih 10-15 godina jer mi nismo imali proteklih desetak godina nikakvih ozbiljnijih intervencija visokog predstavnika osim one kada je u pitanju Zakon o zabrani negiranja genocida - istakao je Džaferović.

Ono što je za nas najvažnije je da se pokrenu mehanizmi unutar zemlje i unutar međunarodne zajednice kako bi se u samoj BiH i njenom sistemu izgradili mehanizmi kojima će biti moguće otklanjati blokade, sprečavati bojkote i kojima će se moći omogućiti da institucije BiH nesmetano, neovisno od bilo koga normalno funkcionišu, kazao je on.

- To je posao koji nas čeka unutar BiH. Mislim da je sada vrijeme kada vrlo ozbiljno treba da promišljamo o izgradnji vlastitih mehanizama i uz pomoć međunarodne zajednice unutar same BiH. Kada će se to desiti, ne znam, OHR postoji u BiH, postojat će i u budućnosti, ali je očigledno da i ova rezolucija Vijeća sigurnosti oslikava ono stanje djelotvornosti OHR-a kakvo je bilo proteklih desetak godina. Za mene i po međunarodnim dokumentimam OHR je potpuno legalan, potpuno legitiman, tu nema dileme, ima mogućnosti da koristi bonska ovlaštenja, ali znate da određene članice, pogotovo od stranih članica Vijeća sigurnosti UN-a osporavaju OHR. Nisu u pravu, ali stvari stoje tako - rekao je Džaferović.

Džaferović se osvrnuo i na trenutnu situaciju u BiH, gdje su građani u strahu da bi moglo doći do sukoba, te kazao kako su vlasti iz Republike Srpske bespotrebno pokrenuli tu kampanju unutar BiH.

- To se mora zaustaviti i ja sam uvjeren da nećemo doći u stuaciju da stvari eskaliraju i da idemo u stanje sigurnosne prijetnje u BiH. SAD je veliki prijatelj BiH i nema dileme da nastoji pomoći našoj zemlji da izađe iz krize - naglasio je član Predsjedništva Bosne i Hercegovine.

Također je kazao da je najvažnije da se odblokira rad institucija države, i to je najbitnija stvar u ovom trenutku.

- Mislim da je deblokada institucija BiH najvažnija stvar za nas koji živimo u Bosni i Hercegovini, u svim njenim dijelovima. Svi trpimo štetu od trenutne blokade i bojkota u radu institucija - naglasio je Džaferović.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.