open-navfaktor-logo
search
Delegacija iz BiH
Džaferović na obilježavanju 75. godišnjice zatvaranja Auschwitza
Program obilježavanja bit će organiziran u ponedjeljak, 27. januara, jer su na taj datum 1945. godine vojnici Crvene armije oslobodili Auschwitz, najveći koncentracijski logor nacističke Njemačke. U Auschwitzu je ubijeno 1,1 miliona ljudi, među kojima je 90 posto Jevreja
22.01.2020. u 17:53
get url
text

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović predvodit će delegaciju BiH na obilježavanju 75. godišnjice od zatvaranja zloglasnog nacističkog logora Auschwitza, potvrđeno je Feni iz Predsjedništva BiH.

Program obilježavanja bit će organiziran u ponedjeljak, 27. januara, jer su na taj datum 1945. godine vojnici Crvene armije oslobodili Auschwitz, najveći koncentracijski logor nacističke Njemačke. U Auschwitzu je ubijeno 1,1 miliona ljudi, među kojima je 90 posto Jevreja.

Ove 2020. godina bit će obilježena 20. godišnjica usvajanja Stockholmske deklaracije, u okviru koje je osnovana Radna grupa za međunarodnu saradnju u obrazovanju, sjećanju i istraživanju holokausta i 15. godišnjica od kada je Generalna skupština Ujedinjenih nacija 27. januar ustanovila kao Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta.

Oba događaja simbolično su se dogodila 27. januara, na godišnjicu oslobođenja Auschwitza te će u skladu s tim glavni memorijalni komemorativni događaj biti organiziran na Auschwitz Memorialu.

Preživjeli iz Auschwitza bit će najvažniji gosti događaja. Organizatori očekuju da će oko 200 njih iz cijelog svijeta prisustvovati centralnom događaju.

Zatočenike u logoru nacisti su ubijali uglavnom u plinskim komorama plinom Ciklon B, dok su druge ubijali izgladnjivanjem, prisilnim radom i strijeljanjima. Ljudi su također umirali od katastrofalnih higijenskih uvjeta i medicinskih eksperimenata.

Kada su 27. januara 1945. godine vojnici Crvene armije kročili u Auschwitz, pronašli su oko 7.000 preživjelih, koliko ih je preostalo nakon što su nacisti natjerali 60.000 zatvorenika na "marš smrti" prema drugim koncentracijskim logorima.

Na komemoraciju u povodu 75. godišnjice oslobođenja zatvorenika koncentracijskog logora Auschwitz trebali bi doći delegacije iz više od 50 država svijeta od kojih će mnoge predvoditi šefovi država.

Prisustvo centralnoj komemoraciji potvrdili su i predstavnici međunarodnih organizacija, među njima Vijeća Evrope, Evropskog vijeća, Ujedinjenih nacija i UNESCO-a.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.