open-navfaktor-logo
search
Rekcija iz Predsjedništva
Džaferović: Milanović je došao u BiH praviti incidente, a EP i NATO su pokazali ko je predzadnja rupa na svirali
Šefik Džaferović, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine, reagirao je na izjave predsjednika Hrvatske Zorana Milanovića koji boravi u trodnevnoj posjeti u našoj zemlji. 
12.07.2021. u 16:42
get url
text

VEZANI TEKST - Milanović u Mostaru: BiH je predzadnja rupa na svirali, u Evropi ne znaju ko su Komšić i Dodik

- Današnje izjave predsjednika Republike Hrvatske Zorana Milanovića o Bosni i Hercegovini sadržavaju vokabular kakav jedan ozbiljan državnik ne bi trebao koristiti, naročito jer je gospodin Milanović u Bosni i Hercegovini, te se uz ovakve izjave ponaša kao nepristojan gost u tuđoj kući - kazao je Džaferović. 

Milanović nema nikakve ovlasti, niti je pozvan da se bavi unutrašnjim pitanjima Bosne i Hercegovine, dodaje.

- Njegovi pokušaji da to uradi prožeti su neznanjem i neozbiljnom arogancijom, čime Milanović postaje sve veći rasadnik nestabilnosti i retorike podjela i uvreda. Ako poštuje BiH, onda je dužan poštovati i njen Ustav i njene institucije. Bio je elementarni red da razgovara sa institucijama Bosne i Hercegovine i da dvije države konačno počnu rješavati otvorna pitanja, kao što su granica, imovina, poštivanja prava BiH na pristup otvorenom moru, Trgovska gora i slično - kaže Džaferović.

VEZANI TEKST - Evropski parlament izglasao Rezoluciju o Bosni i Hercegovini, odbijeni amandmani Hrvatske

Što se tiče Dejtona, koji jeste Hrvatska potpisala, jer je nakon Srbije učestvovala u agresiji na BiH, po njemu je Federacija BiH jedna izborna jedinica koja daje dva člana Predsjedništva BiH, objašnjava Džaferović.

- Nigdje se ne govori o etničkoj legitimaciji, već samo o etničkoj identifikaciji kandidata. Drugim riječima, nigdje u Dejtonu ne stoji da Hrvati biraju jednog, a Bošnjaci drugog člana. Stoji samo da je jedan član Hrvat, a drugi Bošnjak, a Evropski sud za ljudska prava je naložio da se i to obriše iz Ustava BiH, jer svi građani imaju pravo da budu birani a ne samo Bošnjaci i Hrvati.

Ovo što nam nudi gospodin Milanović je put u potpunu etničku podjelu BiH i potpuno ukidanje građanskog principa, koji je također ugrađen u Dejton.

VEZANI TEKST - Franz: U Evropskom parlamentu ne postoji većina koja bi podržala "legitimno predstavljanje" u BiH

Hrvatski narod u BiH nije nacionalna manjina i neprikladno je porediti poziciju hrvatskog naroda sa pozicijom nacionalnih manjina bilo gdje u svijetu. Već sam način na koji je gospodin Milanović došao u BiH nije korektan, i kada nije dobio očekivanu reakciju, počinje da vrijeđa BiH. Očigledno je došao samo praviti probleme i incidente. Pozivam ga da ne dolazi u Bosnu i Hercegovinu praviti probleme i incidente. Bosni i Hercegovini je potrebna zdrava klima, a ne uvrede nekog ko će sutra otići i ostaviti iza sebe samo jaz i nepovjerenje među ljudima.

Na kraju što se tiče "predzadnje rupe na svirali", Evropski parlament i NATO savez su posljednjim odlukama su pokazali ko je stvarno predzadnja rupa na svirali - kazao je Džaferović. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.