open-navfaktor-logo
search
Sastanak u Predsjedništvu
Džaferović: Kandidatski status bi značajno relaksirao odnose unutar države; Michel: BiH jedan od najviših prioriteta EU
Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović i član Predsjedništva Milorad Dodik sastali su se danas u Sarajevu sa predsjednikom Evropskog vijeća Charlesom Michelom. 
20.05.2022. u 19:16
get url
text

Treći član državnog predsjedništva Željko Komšić nije bio prisutan vjerovatno zbog zdravstvenih problema.

Nakon sastanka prvi se obratio Džaferović koji je podsjetio na prošlogodišnju izjavu predsjednika Michela na samitu na Bledu, a koja je, kaže Džaferović, bila osnovna teza sastanka.

- Bilo je do tada poznato da Zapadni Balkan treba EU, a on je tada kazao da treba dodati još jednu rečenicu "da EU treba Zapadni Balkan" - kaže Predsjedavajući Predsjedništva i dodaje: 

- Današnji sastanak se odvijao u znaku te dvije rečenice, da se države Zapadnog Balkana što prije priključe EU. Dakle, EU je potrebna vizija i ta rečenica koja je izgovorena i ovo što radi Michel je vizija kako treba da budu uređeni odnosi u Evropi i svijetu. Danas je jasno kazano da sve države Zapadnog Balkana imaju evropsku perpesktivu. Govorilo se i o geopolitičkoj zajednici koja nije i ne smije biti zamjena za evropski put, ali može i mora biti nešto što će nas dovesti u jači oblik saranje sa EU.

Džaferović dodaje kako se ovo odnosi konkretno odnosi na to da ukoliko bude ispunjen neki od kriterijaBiH učestvuje u radu tijela EU i da see ostvaruje tešnija saradnja sa EU.

Predsjedavajući Predsjedništva dodaje kako su razgovarali i o stanju u BiH.

- Moramo poštivati sve što imamo u BiH, institucije moraju biti deblokirane, nasrtaji na reforme moraju prestati i što prije moramo dobiti kandidatski status - rekao je on.

Dodaje da je zamolio predsjednika Michela za ubrzan kandidatski status BiH.

- To je nešto što bi značajno reformiralo odnose unutar BiH - zaključio je on.

Michel je prvenstveno potvrdio opredjeljenje evopskom putu BiH, te istakao kako je vrijeme za jedan novi zamah u napretku u smislu evropskih integracija.

- U junu imamo predstojeći sastanak sa liderima zemalja Zapadnog Balkana, da ojačamo dijalog – kazao je on i dodao kako je u svijetlu tog sastanka danas u BiH, te dodao:

- Dok se mi ovdje obraćamo Rusija vrši napad na ukrajinski narod, a 90 tih je BiH na svojim leđima osjetila užasne posljedice rata. Jako je važno da zajedno djelujemo. Posljedice rata osjetimo generalno svi. Izazovi sa kojima se suočavamo zahtjevaju novi način rada. Moramo imati novi zamah reformi. Danas imamo osjećaj hitnosti i želimo podržati partnere i prijatelje sa Zapadnog Balkana.

On je zatim naglasio kako je Zapadni Balkan, kao i Bosna i Hercegovina, jedan od najviših prioriteta Evropske unije.

- Mi smo svjesni da je potrebno ukloniti prepreke na ovom putu koji je zacrtan u 13 ključnih prioriteta. Važno je da se politički lideri angažuju u dijalogu. Rat koji je u toku je ugrozio snadbdijevanje energentima, mi pružamo podršku i privatnom sektoru i građanima zbog povećanja cijena, pružit ćemo i BiH – zaključio je on.

Na kraju svog obraćanja Michel se zahvalio na dobrodošlici, te dodaje "ovo mi je prvi put, a prvi put se nikad ne zaboravlja".

Zatim se u Predsjedništvu novinarima obratio i Dodik, na iznenađenje mnogih, koji je istako kako je saglasan da je potrebno očuvati mir i stabilnost, te da mir nema alternativu.

- Primjećujem da ova ukupna globalna situacija daje neke šanse za neka rješenja. Neke zemlje koje su bile dalje od Bosne i Hercegovine na evropskom putu su danas aplicirale za članstvo. Smatram da je EK bila nepravedna i preoštra prema BiH tražeći gotovo nemoguće ispunjavanje određenih uslova – kazao je on.

Prema njegovim riječima, on je predložio da se napravi selekcija prioriteta, te završi pet, šest, onih koji su važni.

- Kako bi znali da BiH može dobiti kandidatdski status. Ako ostanemo konzervirani to znači da ćemo izgubiti volju. Ovo bi bio snažan impuls da dođemo do tog – naveo je Dodik.

On se zatim osvrnuo i na EUFOR-ovu misiju Althea te kazao kako je rekao da je dobrodošla misija i da treba ostati u istom formatu.

- Imali smo neugodnosti od ranije, zadržavanje kod škola, to je bilo nejasno, ali uz jasnu proceduru misija je bila korisna za BiH. Trebamo zahvaliti EU na njenom prisustvu. Ne bi bilo pametno ostvarati nove dileme oko te misije – naglasio je on.

Zatim je Dodik pocrtao kako se CIK treba osloboditi i da je protiv odgađanja izbora.

- Izbore treba provesti. Predlažem da Republika Srpska kao pozajmicu da 12,6 miliona KM CIK-u, a kada se osiguraju pare da BiH vrati RS-u taj novac i time završimu tu trakavicu. Ako to nije prihvatljivo, neka to uradi Federacija BiH. Mi ćemo biti saglasni i da se na taj način riješi - dodaje Dodik.

Nemam razloga da se dvovoravam, dodaje Dodik, ali fale nam ovakvi političari u Evopri, kazao je on misleći na Michela.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.