open-navfaktor-logo
search
Stavovi
Džaferović: Jedina greška EU je popustljiv odnos prema Dodiku
Stavovi člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika predstavljaju njegov lični stav, a nikako stav Bosne i Hercegovine prema Evropskoj uniji, Njemačkoj i Holandiji, ističe predsjedavajući Predsjedništva BiH Šefik Džaferović.
18.04.2020. u 19:24
get url
text

Bosna i Hercegovina je država koja se nalazi u procesu evropskih integracija, i tako će i ostati, jer to je odraz volje većine građana. Interes Bosne i Hercegovine nisu nikakve euroazijske integracije, već euroatlantske, sa ciljem članstva u NATO-u i EU.

Apsurdno je, ističe Džaferović, da Dodik omalovažava više od 80 miliona eura pomoći, koju šalje Evropska unija, a da istovremeno veliča znantno manju pomoć, koja je došla iz Ruske Federacije, i pri tome je realizirana s ciljem podjela.

Kada govori o Evropi danas i onoj prije 10 godina, unatoč realnoj krizi u EU i brojnim izazovima, i tadašnja i današnja Evropa priznaje temeljne civilizacijske stvari kao što su genocid u Srebrenici, za razliku od Dodika koji je nekad priznavao genocid u Srebrenici i euroatlantski put, a onda se okrenuo propagiranju podrivanju stabilnosti i mira.

- Kada se govori o poziciji EU u zadnjih deset godina, ključna greška Evropske unije je, kako se i sada vidi, što nije imala hrabriji i odlučniji odnos prema  Dodiku, koji je konstantno bio glavni kočničar stabilizacijskih i integracijskih procesa- ističe Džaferović.

Izvještaji EU uporno naglašavaju da institucije BiH ne ostvaruju potreban napredak, ali rijetko se preciziralo ko je glavni krivac za blokade, što je esencijalna prepostavka za uklanjanje blokada.

- Upravo je takav popustljiv odnos i doprinio da Dodik postane ono što jeste danas. Bojeći se da odabere stranu, EU se suzdržavala da kaže potpunu istinu o procesima u BiH. Ukoliko se to ne promijeni, sigurno je da će to Dodik shvatiti kao signal za dalje nasrtaje ne samo na evropski put, već i podrivanje sveukupne stabilnosti u BiH i regionu, što je napad na interese i BiH i EU- zaključuje Džaferović.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.