open-navfaktor-logo
search
Predsjedništvo BiH
Džaferović i Susanne Schutz: BiH može ići samo naprijed prema EU i NATO-u, nikako nazad
Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović primio je direktoricu Ureda za Jugoistočnu Evropu u Ministarstvu vanjskih poslova SR Njemačke Susanne Schütz s kojom je razgovarao o aktuelnoj političkoj situaciji u Bosni i Hercegovini, s naglaskom na implikacije agresije na Ukrajinu na bosanskohercegovačke prilike.
07.06.2022. u 20:35
get url
text
Susanne Schutz i Šefik Džaferović
Susanne Schutz i Šefik Džaferović

Kako je saopćeno iz Predsjedništva BiH, Džaferović je kazao da je Daytonski mirovni sporazum sa 27 godina svoje implementacije okvir za mir, koji niko nema pravo dovoditi u pitanje, te da Bosna i Hercegovina, na bazi postojećih rješenja, može ići samo naprijed prema EU i NATO-u, a nikako nazad.

- Jasno je naglašeno da neće biti tolerisani nikakvi secesionistički koraci, kroz nasrtaje na državne institucije i njihove nadležnosti ili kroz druge forme. Istaknuto je da je održavanje izbora temeljena ustavna i daytonska obaveza, te da niko nema pravo da dovodi u pitanje održavanje izbora zakazanih za 2. oktobar. Posebna pažnja posvećena je evropskoj perspektivi Bosne i Hercegovine, u kontekstu predstojećeg summita Evropska unija – Zapadni Balkan koji će biti održan 23. juna.

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine je kazao da je obaveza svih aktera u Bosni i Hercegovini da se posvete provođenju reformi iz Mišljenja Evropske komisije, što je konkretan rad koji građani očekuju - navedeno je u saopćenju.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.