Srijeda, 12.05.2021.
FOTO: J. BRUTUS

Džaferović i Komšić: Vrijeme je da pokažemo da ima više onih koji će čuvati ovu državu

Svečanosti nije prisustvovao predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik, koji je danas bio u posjeti Novom Sadu

Svečani prijem povodom Dana državnosti BiH održan je večeras u Predsjedništvu BiH, a prisutnima su se obratili članovi Predsjedništva BiH Šefik Džaferović i Željko Komšić.

Svečanosti nije prisustvovao predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik, koji je danas bio u posjeti Novom Sadu.

- Ova mala, ali ponosna država pokazala da promovira tolerantnost na svim dijelovima. Različitost predstavlja najveće bogatstvo BiH. Antifašisti su pokazali kako se mogu objediniti različitosti u BiH. Pokazali su nam da možemo zajedno, a ne jedni pored drugih. Iz tih razloga smo ovdje danas zajedno, a ne jedni pored drugih, kao što nam to neki sugeriraju - istakao je Komšić.

Dodao je kako različitosti i sličnosti u tradicionalnim vjerskim i kulturološkim izrazima BiH predstavljaju jedno od njenih najvećih bogatstava u kojima se kao najveća vrijednost prikazivala, a trebala bi i danas prikazivati, inkluzivnost društva nastuprot čega stoje ideje i tendencije ekskluzije u različitosti. Kazao je kako su svi antifašisti bili dio evropskog i svjetskog antifašističkog pokreta.

Istakao je kako 25. novembar 1943. i 1. mart 1992. čine jednu, gotovo prirodnu, političku cjelinu koja se tiče državnosti BiH.

- Danas je važno biti snaga integracije društva kako bismo svakoj dezintegraciji jasno pokazali da ona nema mjesta ovdje. BiH je bila, jeste i bit će zemlja inkluzije, zemlja integracije, zemlja euroatlantske integracije kao izraz volje i želje njenih građana i naroda - rekao je Komšić.

Dodao je kako etnički ekskluzivitet nije slovo ni duh ZAVNOBiH-a, već su to jednakopravnost i ravnopravnost svih građana, a samim tim i naroda.

Smatra kako se nikad ne smije zaboraviti drugo zasjedanje ZAVNOBIH-a u Sanskom Mostu na kojem je usvojena Deklaracija o pravima građana BiH.

- U povijesti državnosti nema nikakve slučajnosti. Kao što obnova državnosti BIH nije bila slučajna tako ni kontinutet građanskog, počev od ZAVNOBIH-a do Dejtona, nije slučajan.  Tek će ulaskom u EU proces konstituisanja BiH kao građanske države biti u konačnici završen - rekao je Komšić.

Dodao je kako su sloboda, građanska i evropska budućnost BiH proces, ali ujedno i historijska nužnost. 

Član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović istakao je da Dan državnosti jedan od najznačajnijih datuma u historiji BiH.

- Mnogi patrioti položili su svoje živote na bedeme BiH, ujedinjenene i multietničke države. Dejtonskim sporazumom zaustavljen je rat, to nije bio pravedan mir kao što je to tad rekao Alija Izetbegović. Pred nama je još puno posla, prije svega popravljanje životnog standarda. Naročito mladih kako bi zaustavili njihov odlazak iz BiH - kazao je Džaferović.

Dodao je da postoje brojna područja u BiH gdje se povratnicima uskraćuju osnovna prava.

- Svjedočimo oživljenju retrogradnih politika koje su najveća opasnost za našu državu. Zbog toga je vrijeme da iznova zbijemo redove i da pokažemo da ima više onih koji će čuvati ovu državu, suverenitet  i ravnopravnost svih njenih naroda i građana. U to ime svim građanima BiH čestitam Dan državnosti BiH. Živjela Bosna i Hercegovina - zaključio je Džaferović.

Svečanosti u zgradi Predsjedništva prisustvovale su i brojne zvanice iz političkog i javnog života BiH kao i predstavnici diplomatskog kora, među kojima su ambasadorica SAD-a u BiH Maureen Cormack, ambasadorica Njemačke Christiane Hohmann, ambasador Rusije Petar Ivancov, ambasadorica Švicarske Andrea Rauber Saxer, novi ambasador Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske u Bosni i Hercegovini Matthew Field, ambasadorica Narodne Republike Kine u Bosni i Hercegovini Chen Bo, šef Delegacije Europske unije u Bosni i Hercegovini i specijalni predstavnik EU u BiH ambasador Lars-Gunnar Wigemark, direktor Misije USAID-a u BiH Peter Daffy, kao i Šef Misije OSCE-a u BiH, ambasador Bruce G. Berton i drugi.

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter.
Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected].
Vezani tekstovi
Više iz kategorije
Najnovije Najčitanije Na vrh