open-navfaktor-logo
search
Predsjedništvo BiH
Džaferović i Komšić ugostili njemačkog državnog sekretara, Dodik nije došao
Članovi Predsjedništva BiH iskazali su zadovoljstvo posjetom državnog sekretara Ministarstva vanjskih poslova Njemačke, ujedno zahvalivši na kontinuiranoj i partnerskoj podršci BiH na političkom i socioekonomskom planu, a posebno na euroatlantskom putu.
01.08.2021. u 14:24
get url
text

Državni sekretar Ministarstva vanjskih poslova SR Njemačke je istaknuo interes Njemačke za razvoj BiH i potvrdio da će i Njemačka i dalje činiti sve da se osigura nastavak puta BiH ka EU.

Razgovarano je o političkoj situaciji u BiH, te o dolasku novog visokog predstavnika Christiana Schmidta u BiH, gdje je istaknuta izuzetno važna uloga OHR-a kada je u pitanju provođenje neophodnih reformi u BiH.
Iskazano je zadovoljstvo bilateralnim odnosima Bosne i Hercegovine i SR Njemačke koji su vrlo dobri, prijateljski i bez otvorenih pitanja, te da treba nastaviti raditi na njihovom unapređenju.

Njemačka u potpunosti podržava euroatlantski put Bosne i Hercegovine i smatra da je neophodno provesti reforme koje će BiH voditi dalje ka EU i NATO-u, te je posvećena pomoći BiH i regiji kroz Berlinski proces. Državni sekretar Ministarstva vanjskih poslova SR Njemačke je informirao članove Predsjedništva BiH da inicijativa za regionalnu saradnju 'mini schengen', o kojoj je također bilo razgovora, ne predstavlja dio Berlinskog procesa.
Članovi Predsjedništva BiH kazali su da, kada je u pitanju regionalna ekonomska saradnja, podržavaju zadnje potpisane sporazume sa Samita Berlinskog procesa u Sofiji, kojima se BiH pridružuje Zajedničkom regionalnom tržištu i Zelenoj agendi za Zapadni Balkan.

Sagovornici su se usaglasili da Dejtonski mirovni sporazum nije dokument iz kojega se može birati šta se želi primijeniti, već se mora poštovati u cijelosti. Državni sekretar Ministarstva vanjskih poslova SR Njemačke je istaknuo da Njemačka odbija bilo kakve promjene granica, te izražava svoje razočarenje raznim „non paperima“ koji su pravljeni na tim osnovama.

Istaknuta je važnost realizacije 14 prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije, kao i obaveza iz programa reformi.

Na sastanku je razgovarano i o pandemiji izazvanoj virusom COVID-19 i Njemačka je izrazila spremnost da donira 3 miliona doza vakcine AstraZeneca regiji, od čega bi dio išao i za BiH, što su članovi Predsjedništva BiH podržali i zahvalili na kontinuiranoj podršci Njemačke.
Državni sekretar u Ministarstvu vanjskih poslova SR Njemačke Miguel Berger je iskazao zahvalnost za poruke podrške tokom katastrofalnih poplava koje su ovu zemlju pogodile sredinom jula 2021. godine.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.