open-navfaktor-logo
search
Susret u Istanbulu
Džaferović i Komšić sa turskim privrednicima: Vrata za ulaganje u BiH širom su im otvorena
Održan je sastanak članova Predsjedništva BiH Šefika Džaferovića i Željka Komšića sa predstavnicima Odbora za saradnju Turske sa inozemstvom (DEIK).
17.03.2021. u 11:49
get url
text

Sastanak je održan u organizaciji Tursko-bosanskohercegovačkog poslovnog vijeća, a prisustvovali su brojni privrednici.

- Danas smo održali sastanak u Istanbulu sa istaknutim privrednicima. Tema je bilo povećanje broja proizvodnih investicija iz Turske u našoj državi. Razgovarali smo o unapređenju poslovnog ambijenta kada su u pitanju turski investitori. S tim u vezi čuli smo niz važnih stvari s kojima ćemo upoznati i ostale institucije u BiH, te smo pozvali turske privrednike da investiraju u Bosni i Hercegovini. Vrata će im biti širom otvorena - rekao je Džaferović, saopćeno je iz njegovog Kabineta.

U navedenom kontekstu, kako je dodao, važno je istaknuti da je tokom jučerašnje posjete Ankari potpisan i Memorandum između Agencije za unapređenje stranih investicija u BiH i Kancelarije za investicije Ureda predsjednika Turske.

- Današnji sastanak je dodatni impuls jačanju privredne saradnje. Bosna i Hercegovina ima izuzetne prijateljske odnose sa Turskom i cilj nam je da se oni, paralelno sa saradnjom na političkom nivou, intenziviraju i na poslovnom polju. Želimo u potpunosti iskoristiti i prostor koji otvara Sporazum o slobodnoj trgovini kojim smo dobili najpovoljniji status od svih država. Cilj nam je podići trgovinsku razmjenu na milijardu dolara godišnje - zaključio je.

Delegaciju Odbora za ekonomske odnose sa inostranstvom Republike Turske prevodio je predsjednik DEIK-a Nail Olpak. U delegaciji su bili i predsjedavajući Tursko-bosanskohercegovačkog poslovnog vijeća Muzafer Çilek,  članovi Odbora i Skupštine DEIK-a, predstavnici Tursko-bosanskohercegovačkog poslovnog vijeća, te brojni poslovni ljudi iz Republike Turske.

Komšić i Džaferović su izrazili zadovoljstvo današnjim sastankom sa predstavnicima DEIK-a i poslovne zajednice Republike Turske, te interes za unapređenje odnosa u oblasti ekonomske saradnje. Naglašeno je da saradnju u oblasti ekonomije treba dalje razvijati poboljšanjem poslovnog ambijenta za investicije, povećanjem trgovinske razmjene i rastom obima turskih investicija u Bosni i Hercegovini.

Članovi Predsjedništva BiH su ukazali na pogodnosti investiranja u pojedine sektore poput infrastrukture, energetike, drvne industrije, turizma, obrazovanja, poljoprivrede, te su izrazili spremnost da pruže podršku projektima za koje turski investitori pokažu interes. Naglašeno je da je neophodno raditi na promovisanju i povezivanju preduzeća dvije zemlje, sa posebnim fokusom na sektorskoj saradnji. 

Istaknut je značaj potrebe za redovnim održavanjem sastanaka Zajedničke ekonomske komisije, radi unapređenja ekonomske saradnje, kao i intenziviranje ekonomske saradnje dvije zemlje, kroz učešće na poslovnim forumima, ali i kroz direktne kontakte između privrednika. Komšić i Džaferović su izrazili zahvalnost Republici Turskoj za projekte koji se realizuju u Bosni i Hercegovini. Sastanku su prisustvovali i ministar komunikacija i prometa BiH Vojin Mitrović, te u ime predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika, šef Kabineta Danijel Dragičević, saopćilo je Predsjedništvo BiH. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.