open-navfaktor-logo
search
U Podgorici
Džaferović i Komšić sa Krivokapićem: "Stalo nam je do dobrih odnosa, važna nam je stabilna Crna Gora u NATO-u"
Članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić i Šefik Džaferović razgovorali sa premijerom Crne Gore Zdravkom Krivokapićem.
04.06.2021. u 10:50
get url
text

Naglašeno je da su Bosna i Hercegovina i Crna Gora dvije prijateljske države koje nemaju međusobnih otvorenih pitanja, te je potrebno nastaviti jačati i unapređivati odnose koji su u proteklom periodu postali primjer dobrih odnosa u regionu.

Kako je saopćeno nakon sastanka, Krivokapić je iskazao zadovoljstvo zbog ponovnog susreta sa članovima Predsjedništva BiH, ocijenivši da su odnosi dvije zemlje prijateljski i da one imaju odličnu saradnju, a u prilog takvoj konstataciji govori Ugovor o granici.

U fokusu razgovora su bila pitanja iz oblasti ekonomske i infrastrukturne saradnje, sa naročitim naglaskom na pitanje saobraćajnog povezivanja BiH i Crne Gore, te je u tom smislu razgovarano o kandidiranju zajedničkih projekata u okviru evropskih investicionih fondova.

- Naš plan je da do kraja tekuće godine imamo spreman projekat magistralnog puta Sarajevo - Šćepan Polje, do Plužina. Takav projekat bio bi najbolji dokaz našem dobrosusjedstvu, prijateljstvu i namjeri da građanima naših država i regionu život učinimo prijatnijim i bogatijim- poručio je Krivokapić.

Komšić je, kako je saopćeno, iskazao zadovoljstvo izuzetno dinamičnom diplomatskom saradnjom sa novom crnogorskom administracijom i naglasio da je trenutna saradnja između BiH i Crne Gore dobar primjer cijelom regionu.

Prema njegovim riječima, postojeći sporazum o zajedničkoj granici samo je potvrda prijateljskog i partnerskog bilateralnog odnosa.

- Želimo taj odnos da unapređujemo. BiH je u poziciji da nikada ne smije imati dilemu kakvi odnosi treba da budu sa susjedima. Naš interes je da imamo susjeda koji je stabilan i da slijedimo vaš primjer na putu eurointegracije - naglasio je Komšić.

Govoreći o projektu magistralnog puta Šćepan Polje – Foča, Komšić je rekao da je to davnašnja obostrana potreba i želja.

- Taj projekat će imati našu podršku. BiH je zainteresovana da se taj projekat realizuje. Na nas računajte kao na prijatelje i stojimo Vam na raspolaganju za sve konsultacije i razgovore - istakao je Komšić, koji je poželio Crnoj Gori uspješnu turističku sezonu.

Džaferović je takođe kazao da je zadovoljan zbog dinamičnog partnerskog i dobrosusjedskog odnosa dvije države.

- Čekali smo da se stabilizuje epidemiološka situacija da bi došli da razgovaramo. Nama je stalo do dobrih odnosa sa Crnom Gorom. Važna nam je stabilna Crna Gora, Crna Gora na evropskom putu, Crna Gora članica NATO saveza - kazao je Džaferović.

On je istakao da BiH sa Crnom Gorom ima puno dodirnih tačaka koje treba unapređivati.

- Ima puno razloga da sarađujemo u oblasti turizma, energetike, poljoprivrede, saobraćajne infrastrukture, jačanju industrijske proizvodnje. Mislim da je ona zapostavljena u svim zemljama bivše Jugoslavije - zaključio je Džaferović.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.