open-navfaktor-logo
search
Predsjedništvo BiH
Džaferović i Komšić s Linde: Ruske prijetnje BiH i Švedskoj nedopustive
Predsjedavajući i član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović i Željko Komšić razgovarali su danas s ministricom vanjskih poslova Kraljevine Švedske Anne Linde o bilateralnim odnosima dvije zemlje koji su na dobrom nivou uz mogućnost daljeg unapređivanja i jačanja.
12.04.2022. u 14:38
get url
text

Posebna pažnja posvećena je ruskoj invaziji na Ukrajinu, te povredama međunarodnog humanitarnog prava, a izražen je stav da su ruske prijetnje Bosni i Hercegovini i Kraljevini Švedskoj nedopustive, te da svaka država ima pravo samostalno odlučivati o svojim vanjskopolitičkim opredjeljenjima.

Istaknuto je da je Bosna i Hercegovina napravila ispravan potez pridruživši se stavovima Evropske unije i rezoluciji Generalne skupštine Ujedinjenih nacija o osudi ruske agresije, a na temelju ranijih odluka Predsjedništva Bosne i Hercegovine i obaveza prema Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju.

Ministrica Linde je pozvala vlasti Republike Srpske da povuku Zakon o nepokretnoj imovini RS-a, te da se osigura nesmetana funkcionalnost institucija, uz puno učešće u odlučivanju.

Naglašeno je da se izbori u Bosni i Hercegovini moraju održati u predviđenom roku, uz osiguranje potrebnih finansijskih sredstava, a na osnovu važećeg izbornog zakonodavstva, saopćeno je iz kabineta predsjedavajućeg i člana Predsjedništva BiH.

Džaferović i Komšić su izrazili očekivanja da će za vrijeme švedskog predsjedavanja Evropskom unijom, koje počinje u januaru 2023. godine, Bosna i Hercegovina i njen evropski put biti u fokusu pažnje.

Razgovarano je o potrebi provođenja reformi, s ciljem unapređenja vladavine prava, borbe protiv korupcije i organiziranog kriminala, rodne ravnopravnosti i socijalne kohezije, u kontekstu novousvojene Strategije Kraljevine Švedske za odnose sa državama zapadnog Balkana.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.