open-navfaktor-logo
search
Prijeteći grafit
Džaferović i Komšić osudili napad na multietnički karakter Sarajeva
Najoštrije osuđujem iscrtavanje uvredljivih i prijetećih grafita ispod božićnog vijenca na vratima jedne katoličke porodice u Sarajevu, poručio je večeras član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović.
14.12.2021. u 22:50
get url
text

Podsjećamo, ispod božićnog vijenca, između ostalog, pisalo je: "Hoćete da vas Kalašnjikovom išaram, imam ga?".

- Iako su nadležni policijski organi objavili da je grafite napisalo lice koje je duševni bolesnik, od najveće je važnosti da se ove gnusne poruke osude jer zna se da one ne održavaju duh Sarajeva - navodi Džaferović.

Slavljenje Božića i katolička tradicija, sa božićnim vijencima, dodao je, sastavni je dio multietničkog duha Sarajeva i multikulturalne bosanskohercegovačke tradicije, kao vrijednosti koja će biti jača od bilo kakvog govora mržnje i netrpeljivosti.

- Sarajevo je uvijek bilo otvoren i multietnički grad, čak i u najtežim trenucima svoje historije, i nikada neće biti dopustivo da neko bude predmetom govora mržnje zbog svoje vjerske pripadnosti - zaključio je Džaferović.

Istim povodom oglasio se i član Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda Željko Komšić.

- Oštro osuđujem ovakav, etnički inspirisan napad na multietnički karakter Sarajeva, kao i njegovu trajnu vrijednost zajedničkog života svih građana - rekao je Komšić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.