open-navfaktor-logo
search
Sastanak u Predsjedništvu
Džaferović i komandantica NATO štaba: BiH definira svoju sigurnosnu politiku s NATO-om
Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović razgovarao je danas s komandanticom NATO štaba u BiH Pamelom McGaha o aktuelnoj sigurnosnoj situaciji u BiH s posebnim fokusom na utjecaj ruske invazije na Ukrajinu na sigurnost u BiH i regionu.
13.04.2022. u 17:07
get url
text

Zajednički je istaknuto da je od izuzetnog značaja pridruživanje Bosne i Hercegovine rezoluciji Generalne skupštine Ujedinjenih nacija kojom se osuđuje ruska agresija na Ukrajinu, kao i drugih sličnih akata međunarodne zajednice.

Razgovarano je o odnosima i zajedničkim projektima Bosne i Hercegovine i NATO saveza, a posebna pažnja posvećena je pitanju integracijskog puta i saradnje između NATO saveza i institucija Bosne i Hercegovine, primarno Oružanih snaga BiH i Ministarstva odbrane.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Šefik Džaferović je kazao da su NATO i EU integracije utvrđen vanjskopolitički cilj, te da Bosna i Hercegovina svoju sigurnosnu i odbrambenu politiku definira u tijesnoj saradnji sa NATO savezom.

Predsjedajući Predsjedništva BiH istaknuo je zahvalnost NATO savezu i NATO štabu u BiH za sve što čine za Bosnu i Hercegovinu od zaustavljanja agresije i zaključivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma, preko reforme odbrambenog sektora, pa sve do danas, saopćeno je iz Predsjedništva BiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.