Podsjetio da je prije gotovo dvije decenije Vijeće Evrope prihvatilo Deklaraciju o kulturnoj raznolikosti, čiji je cilj pružiti podršku državama koje žele napraviti uvjete za otvoreni kulturni dijalog, a time i kvalitetniji suživot svojih građana. Godinu dana kasnije, Generalna skupština UNESCO-a, usvojila je Opću deklaraciju o kulturnoj raznolikosti, čiji je cilj pomoći državama da u vlastitim sredinama, poštujući i promovirajući kulturnu raznolikost, stvaraju uvjete za dijalog kultura i civilizacija u uvjetima globalizacije.

- Za nas u Bosni i Hercegovini to su značajni datumi, jer su tokom cijele njene historije, građani Bosne i Hercegovine plaćali visoku cijenu braneći ideju kulturnog pluralizma i raznolikosti. Bosanci i Hercegovci vijekovima nastoje očuvati i unaprijediti pluralistički karakter i tolerantni duh svoje zemlje. Nismo dozvolili da ideja kulturnog pluralizma ijednom bude poražena. Nismo dozvolili da opasne ideologije isključivosti nadvladaju progresivne ideologije inkluzije, integracije i pluralizma koje nastoje osloboditi ljudski potencijal. Stojimo čvrsto na strani onih koji vjeruju da je kulturni pluralizam dragocjeno naslijeđe čovječanstva. Želimo istrajati u zajedničkim naporima za izgradnjom tolerantne međunarodne zajednice u kojoj će raznolikost biti izvor našeg zajedničkog prosperiteta, istakao je u svojoj poruci predsjedavajući Džaferović.

Predsjedništvo Bosne i Hercegovine je 2014. godine, zajedno s tadašnjim generalnim sekretarom Ujedinjenih nacija Ban Ki-moonom, naglasio je, pokrenulo inicijativu pod nazivom "Dijalog za budućnost", usmjerenu na promociju suživota i raznolikosti u Bosni i Hercegovini.

- Ovaj projekt, čiju smo drugu fazu uspješno zaključili u prethodnoj godini, osmišljen je da kreira prostor za dijalog, da promovira izgradnju povjerenja i uvažavanje različitosti, da podigne nivo svijesti, učešća i uticaja mladih u političkom dijalogu o pitanjima koja utiču na dalji razvoj naše zemlje, da promoviše ulogu obrazovanja kao pokretača veće društvene kohezije, i da istakne značaj i ulogu kulture u ostvarivanju zajedničkih ciljeva izgradnje mira i održivog razvoja.

Historijsko iskustvo BiH nudi vrijedne lekcije za pronalaženje modela suživota i raznolikosti. Bez obzira na složene izazove s kojima se suočavamo, ostat ćemo posvećeni unapređenju međukulturalnog dijaloga i tolerancije kao stubova bosanskohercegovačke države i društva - zaključio je Džaferović u saopćenju iz Predsjedništva BiH.