open-navfaktor-logo
search
Posjeta Briselu
Džaferović evropskim zvaničnicima skrenuo pažnju na ozbiljnost situacije u BiH
Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović boravi u posjeti u Briselu, a za tu posjetu kazao je da je važna s obzirom da ima za cilj da se najodgovornijim dužnosnicima Evropske unije još jednom skrene pažnja na ozbiljnost situacije u BiH.
24.03.2022. u 19:11
get url
text

- Bosna i Hercegovina se nalazi u ozbiljnoj političkoj krizi, blokiran je rad njenih institucija, poduzimaju se akcije na urušavanju ustavnog poretka, a sve to prijeti da odvede do sigurnosne destabilizacije zbog čega sam potrebnim ocijenio da posjetim Brisel - kazao je Džaferović.

Izrazio je očekivanje da će Bosna i Hercegovina dobiti punu podršku i posvećenost Evropske unije njenom normalnom razvoju.

- Sada je najvažnije deblokirati rad institucija, staviti van snage sve zaključke koje je Narodna skupština Republike Srpske donijela jer se njima udara na ustavni poredak BiH, ojačati snage EUFOR-a unutar BiH, kao i Ured visokog predstavnika (OHR) te održati izbore kako je to propisano Izbornim zakonom - stava je Dažaferović.

Upravo to su i teme o kojima je razgovarao na sastancima s EU dužnosnicima u Briselu, a Džaferović naglašava da postoji podrška za normalno funkcioniranje BiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.