open-navfaktor-logo
search
Forum u Delphiju
Džaferović: Države Zapadnog Balkana trebaju EU, ali i EU treba Zapadni Balkan
Države Zapadnog Balkana i Bosna i Hercegovina trebaju Evropsku uniju, ali i Evropska unija treba Zapadni Balkan, izjavio je danas predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović nakon obraćanja na Ekonomskom forumu u Delphiju, koji se održava pod pokroviteljstvom Grčke.
06.04.2022. u 18:09
get url
text

Govoreći o ovom forumu Džaferović je rekao da se radi o vrlo važnoj svjetskoj platformi na kojoj se razmjenjuju mišljenja i kreiraju buduće svjetske politike u pogledu svih izazova sa kojima se susreće savremeno čovječanstvo.

Istakao je da ovakvi forumi daju nadu da će savremeni svijet osmisliti način kako dalje, i to na najbolji mogući način.

Dodao je da se u svom govoru osvrnuo na sva akuelna svjetska pitanja i probleme, prije svega na ukupnu promjenu u globalnom svijetu, na rusku agresiju na Ukrajinu, kao i da je govorio o BiH, stanju u BiH i o "opasnostima prelijevanja ovoga što se dešava u Ukrajini na BiH" zbog postojanja ruskog uticaja i u BiH i na Zapadnom Balkanu.

- Ja se nadam da nećemo doći u takvu vrstu scenarija međutim ako postoji imalo mogućnosti ili nagovještaja za tako nešto onda naravno da treba da govorimo o tome na svim mogućim forumima. Za nas u BiH jedino rješenje, ja to stalno ponavljam, je da poštujemo Dejtonski mirovni sporazum, da poštujemo 27 godina reformi koje smo mukotrpno izrađivali u BiH u interesu svih nas koji živimo u našoj zemlji i da idemo svojim evropskim putem i NATO putem - rekao je Džaferović.

Istakao je da svaki pokušaj urušavanja tih reformi, prijetnje secesijom jednostavno neće proći i mogu samo ugroziti mir i stabilnost.

- Svaki pokušaj da se BiH dalje etnički dijeli također neće proći niti je to u interesu ljudi koji žive u našoj zemlji. Jedini put je striktno poštivanje Daytona sa svim onim što Dejtonski mirovni sporazum znači, a to je sporazum plus 27 godina na osnovu Dejtonskog mirovnog sporazuma mukotrpno izgrađenih reformi u našoj zemlji - kazao je Džaferović.

VEZANI TEKST - Džaferović: Kandidatski status BiH bio bi poruka da region neće pasti pod novu gvozdenu zavjesu

Istakao je da je "agresija na Ukrajinu ujedinila zapadni svijet, prije svega Evropsku uniju i NATO savez".

- Ovo je momentum kada i EU i NATO savez treba da daju odgovore za budućnost. Jedan od odgovora bi bio da se vodi proaktivna politika, da politika proširenja EU na zemlje Zapadnog Balkana ima svoju perspektivu, da ta politika proširenja bude ozbiljna politika koja će članstvo svih država Zapadnog Balkana posmatrati kao geostrateško a ne kao administrativno pitanje - rekao je on.

Dodao je da je ovo prilika da EU na osnovu lekcija koje je naučila "ono što se nalazi u samom trbuhu EU, a to je Zapadni Balkan jednostavno prigrli i primi u svoje članstvo".

- Za početak to je kandidatski status za BiH - rekao je Džaferović.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.