open-navfaktor-logo
search
Goražde
Džaferović: Država BiH u kojoj su svi ravnopravni je suština političke misli Alije Izetbegovića
Borit ćemo se za istinu. Ovoj zemlji je potrebna istina i pravda, i ništa više kada je prošlost u pitanju. I od toga nećemo odstupiti. Neki bi da nas ušutkaju, da ne govorimo istinu
22.09.2019. u 20:33
get url
text

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović prisustvovao je danas svečanoj ceremoniji zatvaranja 15. Memorijalnog turnira u malom nogometu Alija Izetbegović, koji se ove godine održavao u Goraždu. Džaferović je uručio trofej pobjedničkoj ekipi MNK Tempo Bošnjaci, te se obratio prisutnima.

-Dragi organizatori ove vrlo važne i vrlo značajne manifestacije, dragi učesnici, hvala vam što ste me pozvali da prisustvujem ovom završnom činu 15. Memorijala Alija Izetbegović. Svima vam se zahvaljujem na učešću, a pobjednicima i svim učesnicima – čestitam. Želim vam sve najbolje- kazao je član Predsjedništva.

Dodao je da je vrlo važno čuvati sjećanje na prvog predsjednika Predsjedništva Republike BiH Aliju Izetbegovića.

-Alija Izetbegović je jedna od najznačajnijih ličnosti u ukupnoj historiji Bosne i Hercegovine. On je bio prije svega dobar čovjek, državnik u pravom smislu te riječi; mislilac, filozof, humanista. Vodio je našu domovinu onda kada joj je u historiji bilo najteže. Pod njegovim vodstvom BiH je obnovila svoju nezavisnost i međunarodno priznanje, i pod njegovim vodstvom – BiH je odbranjena od teške agresije koja se sručila na našu zemlju- kazao je Džaferović.

Dodao je da svi trebamo zauvijek biti zahvalni rahmetli predsjedniku Aliji Izetbegoviću, te pokazivati to i kroz organizaciju ovakvih memorijalnih događaja.

-Ali zahvalnost ćemo učiniti svakako i tako što ćemo nastaviti djelo rahmetli Alije Izetbegovića. Tako što ćemo se nastaviti boriti, bez ikakve rezerve, za cjelovitu i demokratsku BiH, državu ravnopravnih naroda, za što se borio Alija Izetbegović, i što je u osnovi i suštini njegove političke misli»-kazao je.

-Borit ćemo se za istinu. Ovoj zemlji je potrebna istina i pravda, i ništa više kada je prošlost u pitanju. I od toga nećemo odstupiti. Neki bi da nas ušutkaju, da ne govorimo istinu. Evo i ovdje, iz ove dvorane, iz ovog grada heroja im poručujemo da nikada nećemo odustati od istine i da ćemo se zauvijek boriti za istinu- dodao je član Predsjedništva.

Naglasio je da mu je posebno drago što se  se ovogodišnji, 15. memorijalni turnir održava na Drini, u Goraždu, gradu heroju.

-Vi ste dragi Goraždani, prije nekoliko dana, obilježili dan oslobođenja općine. Ja vam čestitam na tome. Vi ovih dana obilježavate dane BPK, također vam upućujem iskrene čestitke. Goražde je grad heroj. Nikada nećemo zaboraviti herojsku odbranu branilaca Goražda. Goražde je skoro 4 godine bilo u potpunoj blokadi, ubijeno je 2 hiljade civila, od toga 148 djece. Borit ćemo se za istinu o onome šta se dešavalo ovdje u Goraždu. I to poručujemo svima, i u BiH i vani, i od toga nećemo odustati- kazao je.

Kazao je da je Goražde zaslužilo brigu viših nivoa vlasti, i da mu je drago da se realiziraju projekti koji oslikavaju tu brigu.

-Hvala vam još jedanput na pozivu. Zatvarajući ovaj 15. Memorijal, još vas jednom selamim i pozdravljam, i ako Bog da vidimo se iduće godine, u Kaknju ili Brčkom, svejedno, sve je to Bosna i Hercegovina-zaključio je svoje obraćanje.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.