open-navfaktor-logo
search
Predsjedništvo BiH
Džaferović: Dodikova najava da ne odustaje od formiranja VRS-a opasna za mir u BiH
Najava člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorada Dodika da će samo prolongirati neustavno preuzimanje nadležnosti države u oblasti vojske i odbrane predstavlja dodatni zapaljivi Dodikov potez kojim destabilizira situaciju u BiH, izjavio je predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović.
18.04.2022. u 12:34
get url
text

VEZANI TEKST - Dodik se uplašio Nijemaca: Još šest mjeseci za vraćanje nadležnosti kada su pitanju OSBiH i indirektni porezi

- Jedini put kojim se može osigurati stabilnost i zacementirati mir jeste da Dodik povuče sve poteze koje je poduzeo protiv Ustava Bosne i Hercegovine, Dejtonskog mirovnog sporazuma i 27 godina njegove implementacije. To između ostalog znači da prihvati odluku visokog predstavnika o suspenziji Zakona o nepokretnoj imovini, te da prestane sa napadima na Dejtonski sporazum i njegovu reformsku implementaciju, bez ikakvih odgoda i prolongiranja - kazao je Džaferović.

Dodao je da ne može entitet preuzimati nadležnosti države ni sada ni za šest mjeseci, te da je ta priča trebala biti davno zaključena ne samo oko vojske, i da je sasvim jasno da je Dodik ponovo aktuelizira vođen opasnim namjerama.

- Najaviti formiranje neustavne vojske entiteta, u ovako napetoj situaciji u Evropi nakon ruske invazije na Ukrajinu, može samo lice koje je, radi svojih interesa, spremno potkopavati mir. Od najvećeg interesa za očuvanje Dejtonskog sporazuma, sigurnosti i stabilnosti u Bosni i Hercegovini i regionu jeste da se Dodik zaustavi, jer je mir u Bosni i Hercegovini i Evropi važniji od jednog destruktivnog političara - zaključio je Džaferović.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.