Pelješki most

Džaferović: Dodik i NSRS su povrijedili vitalni interes vlastite države

Objavljeno: 19.07.2019. u 14:53 Autor: E. L.

Neka dobro povedu računa o ovome o čemu ja govorim, jer mogu da uđu u vrlo opasnu zonu povrede i vitalnih entitetskih interesa

-Nastavit ćemo se boriti za interese države Bosne i Hercegovine, njenog suverentiteta i teritorijalnog integriteta, jer Bosna i Hercegovina, ne traži ništa ni manje ni više od onoga što joj pripada po međunarodnom pravu, i mi ćemo na tome ustrajati- poručio je član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović reagirajući na jučerašnju Odluku Narodne skupštine RS-a da podrže veto koji je na zaključke o Pelješkom mostu, pozivajući se na vitalni entitetski interes, stavio predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik.

Džaferović je u izjavi novinarima potcrtao da "Dodik i Narodna skupština RS-a svojim odlukama nisu zaštitili vitalni interes entiteta".  

-Oni su povrijedili vitalni interes Bosne i Hercegovine i sasvim sam siguran da takvim postupkom mogu da uđu u vrlo opasnu zonu povrede vitalnih interesa i samog entiteta. Ne stoji ni jedan razlog koji je naveo Dodik. Komšić i ja smo reagirali prijedlogom zaključaka na incident koji se sada događa, a to je jednostrana izgradnja prepreke pristupu Bosne i Hercegovine prema otvorenom moru. Naravno, to ne isključuje raspravu o ukupnoj granici i sa Republikom Hrvatskom i Republikom Srbijom i to Bosnu i Hercegovinu u budućnosti čeka - kazao je Džaferović.

Kada je riječ o kineskim kompanijama koje izvode radove, rekao je da se to uopće i ne treba pojašnjavati.

-Posebno interesantno za ovo o čemu ja govorim jeste izgradnja mosta u Bosanskoj Gradišci. Most u Bosanskoj Gradišci treba cijeloj Bosni i Hercegovini, svim građanima Bosne i Hercegovine, i naravno i građanima entiteta Republika Srpska. Dodik i Narodna skupština RS-a su zaboravili jednu stvar. Dodvoravajući se Republici Hrvatskoj da bi dobili njihovu saglasnost, oni vrijeđaju vitalni interes vlastite države koja im je omogućila da uopće uđemo u taj aranžman jer ga ne bi bilo da nije bilo i da nema saglasnosti na nivou države Bosne i Hercegovine - istakao je Džaferović i dodao:  

-Neka dobro povedu računa o ovome o čemu ja govorim, jer mogu da uđu u vrlo opasnu zonu povrede i vitalnih entitetskih interesa. Tvrdim da je odluka Narodne skupštine RS-a i Dodikovo pozivanje na vitalni interes, ustvari povreda i vitalnog interesa Bosne i Hercegovine i entiteta koji se zove Republika Srpska.

 

 

Džaferović: Dodik i NSRS su povrijedili vitalni interes BiH (19. 7. 2019.9

Dodik i NSRS nisu zaštitili vitalni interes entiteta RS, oni su ustvari povrijedili vitalni interes BiH. I ja sam sasvim siguran da takvim postupkom mogu da uđu u vrlo opasnu zonu povrede vitalnih interesa i samog entiteta.

Posted by Šefik Džaferović on Friday, July 19, 2019
Izvor:   Faktor

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter. Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected]

Vezani članci

Iz kategorije