open-navfaktor-logo
search
Član Predsjedništva
Džaferović: Dodik će otići sa političke scene, Vučić mora poštovati BiH, Milanović je beznadežan slučaj
Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović govorio je večeras za Hayat TV o trenutnoj političkoj situaciji u Bosni i Hercegovini.
09.02.2022. u 20:59
get url
text

Džaferović je na početku kazao kako je država ozbiljna stvar, a mi imamo poigravanje sa državom od člana Predsjedništva Milorada Dodika i njegovih ljudi.

- To ugrožava mnogo štošta i opasno je za pravnu, ekonomsku i opću sigurnost Bosne i Hercegovine. Također, opasno je i za mir, ne samo u Bosni i Hercegvini, nego i u regionu. Situacija nije jednostavna. Moramo biti mudri i pametni. Ne smijemo da paničimo, trebamo se zabrinuti, ali ne treba da se plašimo. Predeverali smo mnoge krize, pa ćemo i ovu. Dodik neće ni u čemu uspjeti. Krenuo je na mnogo frontova, ovo će završit tako što će Dodik ili otići sa političke scene ili promijeniti politiku. Ovo prvo je izvjesnije – rekao je Džeferović za Hayat TV.

Kada je u pitanju formiranje parainstitucija, a to je ono što radi manji bh. entitet, Džaferović je jasno kazao kako do toga neće doći.

- To ne može imati uticaja na pravni poredak BiH. Državni zakon važi na prostoru cijele BiH i on će se primjenjivati. Taj zakon, koji pokušava usvojiti NSRS nikada neće biti na pravnoj snazi . On će biti sigurno stavljen van snage, to je gubljenje vremena. Ako stupi, a neće, svaka odluka sudije ili tužioca koja bi bila donesena, bila bi oborena. To znači jedna pravna nesigurnost - kazao je Džaferović.

Isto je, dodaje član Predsjedništva, i sa Agencijom za lijekove.

- Nijedan lijek kojeg bi ta agencija stavila u promet, ne bi bio zakoniti lijek. Nijedan ljekar ne bi smio dati taj lijek. Država je sofisticirana stvar, ona se brižljivo gradi, neko dođe i pokuša da sve to sruši. Neće srušiti državu, srušiti će sebe i one do kojih mu je najviše stalo – naglasio je.

Kazao je kako je siguran da će Dodik biti zaustavljen sanckijama, te je kazao kako je jasno vidljivo da je Dodik usljed američkih sankcija promijenio strategiju i taktiku.

"Niko nikome ništa nije uzeo"

Komentirajući poruku upućenu Aleksandru Vučiću da miješanjem u unutrašnja pitanja BiH direktno kriši Dejtonski mirovni sporazum, Džaferović je ponovio da čvrsto stoji iza izrečenih riječi, a razlog je licemjerna politika predsjednika Srbije prema našoj zemlji.

- Već dugo slušamo Vučića kako govori o tome da entitetu RS nije trebalo oduzimati šume i poljoprivredno zemljište. Niko nikome ništa nije uzeo. Sve što tražimo jeste da se poštuju odluke Ustavnog suda BiH. Ne može Vučić kazati da poštuje suverenitet BiH, a onda komentarisati odluke Ustavnog suda BiH i iskazati nepoštovanje prema našoj državi - kazao je Džaferović.

Kako je kazao, odluke NSRS-a o državnoj imovini su dio namjere o ostvarivanju šireg secesionističkog plana.

- Udari na institucije i reforme su faze tog procesa, a konačan cilj secesija manjeg bh. entiteta. Zbog toga sam rekao da se osporavanje državne imovine uklapa u širi secesionistički plan. Vučićev stav prema državnoj imovini BiH je neka vrsta sponzorstva Dodiku i rušiteljima ustavnog poretka BiH. Pozivam ga da to ne radi i da poštuje Dejtonski mirovni sporazum. On je predsjednik države i svaka njegova riječ se shvata veoma ozbiljno - kazao je Džaferović.

Dodao je i kako odgovorni predsjednici koji kažu da poštuju određenu državu moraju poštovati i odluke njenih institucija.

- Ustavni sud BiH je jasno presudio da je državna imovina odraz suvereniteta i teritorijalnog integriteta BiH. Stoga jedino Parlamentarna skupština BiH može donijeti zakon i urediti tu oblast. Dakle, niko nikome ništa nije uzeo – smatra Džaferović.

Član Predsjedništva BiH osvrnuo se i na uvredljive izjave hrvatskog predsjednika Zorana Milanovića, naglasivši da su već ozbiljni ljudi i političari definisali njegove izjave, a to je da one ne priliče jednom predsjedniku.

- Svašta mogu da ispričam vezano za Milanovića. Nikakav efekat tom politikom neće postići. Ne pita se Milanović kako će stajati situacija u BiH, ovdje će biti onako kako mi odlučimo. Što se tiče našeg odnosa, imamo dobre donose sa Crnom Gorom, uvažavamo se, poštujemo se, ravnopravni smo partneri. BiH hoće da ima takve odnose i sa Srbijom i Hrvatskom. Niko se ne može miješati u unutrašenje stvari jedne države. Moramo rješavati otvorena pitanja - kazao je Džaferović.

Istaknuo je da treba biti zaključen dogovor o granicama između BiH i Srbije, da Srbija ne treba da štiti ratne zločince u svojoj zemlji, to su pitanja koja treba da zanimaju Vučića. Također, Milanovića isto tako treba da zanima kako urediti izlaz na more Bosne i Hercegovine, riješiti problem granica, a ne kako provesti izborni zakon, istaknuo je.

- Pozvao sam ga da sarađujemo nakon što me uvrijedio. Nakon toga sam dobio dodatne uvrede, što se mene tiče, on je za mene beznadežan slučaj – izjavio je Džaferović.

Tužilaštvo BiH se ne smije plašiti

Džaferović se osvrnuo i na rad Tužilaštva Bosne i Hercegovine, kazavši kako bi volio da su agilniji i aktivniji.

- Postupak koji se vodi zbog udara na ustavni poredak već postoji, dokle je stiglo, ne znam. Vidim da je potrebna snažnija aktivnost državnih pravosudnih institucija. Ne trebaju se nikoga plašiti. Institucije treba da urade sve da zaštite BiH. Zna se šta je čija odgovornost. Oni su poseban stub vlasti. Neka rade svoj posao i neka se ne plaše Dodika. Između ostalog i radi zaštite ustavnog poretka BiH. Zadatak pravosuđa jeste da štite ustavni poredak jedne države. Moje je da im kažem da je ovo trenutak kada oni treba da pokažu svoju punu odgovornost i da djeluju - poručio je Džaferović.

Dodao je da oni ne treba da se plaše "ni Dodika, ni Komšića, ni Džaferovića".

- Ako pravosuđe nema hrabrosti da uradi svoj dio posla, taj sistem nema izgleda. Nadam se da nećemo moći doći u tu sitaucaju da je kasno. Nemojmo da dođemo u situaciju da kažemo: "Bolje bi bilo da smo poduzeli neke poteze" - rekao je član Predsjedništva Bosne i Hercegovine.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.