open-navfaktor-logo
search
Član Predsjedništva
Džaferović čestitao Dan pobjede nad fašizmom, Dan Evrope i Dan zlatnih ljiljana
Bosna i Hercegovina baštini dugu tradiciju antifašizma i zajedničkog života utemeljenog na toleranciji i jedinstvu različitosti
09.05.2019. u 13:55
get url
text

Član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović čestitao je građanima Dan pobjede nad fašizmom, Dan Evrope i Dan zlatnih ljiljana.

- Bosna i Hercegovina baštini dugu tradiciju antifašizma i zajedničkog života utemeljenog na toleranciji i jedinstvu različitosti. To su vrijednosti moderne Evrope, nastale nakon pobjede nad fašizmom i nacizmom u Drugom svjetskom ratu.

Evropski narodi su zajedničkom borbom, uz pomoć saveznika i s Istoka i sa Zapada, na današnji dan 1945. godine konačno nadvladali sile nacizma i fašizma.

Pet godina kasnije, na isti dan francuski ministar Robert Schumann je obznanio viziju suradnje u interesu mira kao alternativu sukobima. Time je utemeljen princip koji je učinio Evropu uspješnijom i naprednijom nego ikad, a njezine narode opredijelio za suradnju i trajni mir.

Dan pobjede i Dan Evrope slavimo kao pobjedu civilizacije nad necivilizacijom, pobjedu mira nad sukobima, slobode nad neslobodom i zajedništva nad podjelama.

Iste vrijednosti slavimo i obilježavajući Dan zlatnih ljiljana. Danas se prisjećamo najhrabrijih sinova ove zemlje, koji su odbranili njenu opstojnost i cjelovitost, istodobno braneći bosanskohercegovačke, ali i vrijednosti moderne Evrope utemeljene na pobjedi nad fašizmom i nacizmom, na zajedništvu i miru - navodi se u čestitki.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.