U izjavi za medije na Strateškom forumu na Bledu, kazao je da se na ovom skupu govori o budućnosti Evropske unije i da se danas, kao i mnogo puta ranije, moglo čuti da bez svih država zapadnog Balkana i njihovog članstva u EU, Unija nije kompletna.

- Mogli smo ponovo da čujemo kako je Evropska unija potrebna Zapadnom Balkanu, a da je, također, Zapadni Balkan potreban Evropskoj uniji. Budućnost BiH je u Evropskoj uniji, budućnost BiH je u NATO savezu. Mi unutar BiH treba da učinimo sve kako bismo sa svoje strane uradili sve one reforme kako bi država što prije postala članica Evropske unije - rekao je Džaferović.

Prema njegovim riječima, sa strane Evropske unije, posmatrajući njihov odnos prema BiH, a imajući u vidu stanje u BiH, potreban je jedan brižljiviji odnos prema BiH.

- Rekao bih svakodnevna aktivnost kojom se pomaže BiH da što prije ispuni uvjete za kandidatski status, a nakon toga i za članstvo u EU - kazao je on.

Džaferović misli da je budućnost svih država zapadnog Balkana također u Evropskoj uniji, a što to prije bude, misli da će biti bolje i za države zapadnog Balkana i za Evropsku uniju.

- Mislim da ovaj strategijski forum daje jednu takvu vrstu projekcije. Evropska unija kao asocijacija, kao zajednica u kojoj će biti snažan ekonomski razvoj, u kojoj će biti poštovane slobode, koja će imati sigurno okruženje, jeste nešto što je budućnost svih nas - ocijenio je. 

Naglašava da je BiH postojala i prije Evropske unije, a postojat će i ako se dogodi da ne uđe u Evropsku uniju, mada ne vjeruje da BiH neće ući u EU.

- Dakle to pitanje povezanosti članstva u EU i opstojnosti BiH su stvari koje se ne mogu povezivati. BiH je međunarodno priznata država, ona ima svoj teritorijalni integritet i suverenitet i ona će postojati zauvijek. Ali najbolje za sve nas u BiH i regionu je da budemo članica jedne šire asocijacije koja se zove EU, jedne demokratske asocijacije, i da budemo članica jedne sigurnosne asocijacije koja se zove NATO savez - zaključio je Džaferović.