open-navfaktor-logo
search
Obilježen 9. maj
Džaferović: Budućnost BiH nije u podjelama; Komšić: I priča o "non paperu" je fašizam
Povodom Dana pobjede nad fašizmom i Dana Evrope, kao i  Dana Zlatnih ljiljana, brojne delegacije, među kojima i članovi Predsjedništva BiH Šefik Džaferović i Željko Komšić položile su cvijeće ispred Vječne vatre u Sarajevu te na Spomen-parku Vraca.
09.05.2021. u 10:50
get url
text

- Moja poruka je da je krajnje potrebno uozbiljiti se kada je u pitanju odnos prema tim mračnim ideologijama. Što bude više ujedinjene Evrope, poštivanja ljudskih prava i svakog čovjeka, borbe protiv diskriminacije bit će manje i ovih neofašističkih ideologija. Moja poruka za sve nas u BiH jeste da se pokrenemo izgradnji cjelovite i demokratske države – države ravnopravnih naroda i građana bez obzira u kojem dijelu BiH oni živjeli – izjavio je novinarima Džaferović.

Proteklih sedmica, podsjeća, da smo svjedočili tim retrogradnim idejama – fašističkim idejama jer "kako drugačije nazvati intenciju da se BiH dodatno teritorijalno i etnički dijeli – da se zasijeca u živo tkivo BiH, nego fašističkom odnosno neofašističkom idejom".

- Dakle, svi trebamo shvatiti da budućnost  nije u razdvajanju,  podjelama i diskriminaciji već u jedinstvu različitosti i kada je u pitanju BiH i Evropa - kazao je Džaferović.

Željko Komšić smatra da se fašizam može pobijediti samo demokratijom, pravnom državom, transparentnošću i slobodnim medijima.

- Fašizam smo mislili da je pobijeđen 1945. godine. Mi u BiH smo mislili da smo stavili tačku na tu priču krajem 1995. i početkom 1996. godine kada je zaključen Dejtonski mirovni sporazum, a onda se pokazuje da je on izuzetno žilav, jer se javlja u raznim oblicima. Nekad je ekstreman, jasno vidljiv ljudima, kao što je to bilo u Drugom svjetskom ratu i u agresiji na BiH, a nekad je zapakovan u pravo na političko mišljenje, ideje i tako dalje. Ali to zlo definitivno postoji jer vidite da se cijeli evropski kontinent zapravo bori sa tom istom pričom – fašističkom – kazao je Komšić.

Dodaje da je fašistička priča upakovana u političke stranke, u pravo na politički stav, a u suštini je, kako tvrdi, riječ o šovinizmu, fašizmu, nacizmu, antisemitizmu i antiislamizmu.

- Sve je to nešto  za šta svaka generacija misli da je ostalo iza nje i svaka se generacija onda ponovo suoči sa tim. Pa ova priča o "non-paperu", pa to je klasični fašizam – naglasio je Komšić.

{$galerijaFotografija}

Džaferović se dotakao i nasljednika Valentina Iznka, kazavši da od njega očekuje da pomaže Bosni i Hercegovini, te da je vrijeme da se počnu koristiti Bonske ovlasti.

- BiH je učinila brojne korake kada je u pitanju članstvo u u EU. Imamo blokade unutar BIH i to uglavnom od onih retrogradnih snaga na koje ja ukazujem, one snage koje hoće podjele, koje se ne bore protiv diskiriminacije, snage koje ne poštuju prava svakog čovjeka na svakom pedlju Bosne i Hercegoivne. Oni će se prepoznati, a i vi odlično znate koje su to snage - kazao je.

Polaganje cvijeća Vječna vatra 09.05.2021
1 od 19
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.