open-navfaktor-logo
search
Zaštita životne sredine
Džaferović: Budućim generacijama trebamo ostaviti čistu, zdravu i sigurnu zemlju
Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović obratio se danas video-porukom na skupu u Sarajevu posvećenom temi zaštite životne sredine "Živi zdravo, diši čisto", održanom u organizaciji Evropske unije.
29.10.2020. u 19:12
get url
text

Govor prenosimo u cjelosti:

"Živimo u jedinstvenom trenutku u ljudskoj historiji. Zbog klimatskih promjena izazvanih ljudskim faktorom, po prvi put ne možemo uzeti budućnost zdravo za gotovo. Nije više pitanje da li trebamo mijenjati naš odnos prema prirodi, već kako da to učinimo što prije i na što efikasniji način.

Bosna i Hercegovina je zemlja sa velikim prirodnim bogatstvima i ljepotama. Usudit ću se da kažem da ljepota bosanskohercegovačkih planina, rijeka, jezera, šuma, prašuma, kanjona nema premca u ovom dijelu svijeta.

Ponosni smo na ovo neprocjenjivo bogatstvo, ali nažalost ne posvećujemo dovoljno pažnje njegovoj zaštiti, počev od institucija vlasti na svim nivoima, preko industrijskog, poljoprivrednog i saobraćajnog sektora, pa sve do pojedinaca u svojim lokalnim zajednicama. To je nešto što se u BiH mora promijeniti.

U našoj višestoljetnoj tradiciji jeste da živimo u skladu sa prirodom, i naša je zadaća da prevaziđemo i savladamo izvjesne poremećaje koje je sa sobom donijela industrijalizacija. Utjecaj industrije i saobraćaja, ovisnih o uglju i fosilnim gorivima, dovodi do enornmnih zagađenja i time negativnih pojava u našim životnim sredinama. Crvena svjetla su odavno upaljena. Sada je vrijeme za zelenu akciju.

Cjelokupna društvena zajednica u Bosni i Hercegovini, na čelu sa vlastima mora pokazati maksimalnu posvećenost, kada je u pitanju borba protiv klimatskih promjena, ublažavanje njihovog utjecaja i adaptiranje novim klimatskim uslovima. Prije svega, tu borbu moramo voditi kroz unapređenje naših zakonskih okvira, pridržavajući se obaveza iz međunarodnih konvencija čiji je Bosna i Hercegovina potpisnik, kao i ciljeva koje je postavila Evropska unija u svom strateškom programu Green Deal.

Konkretno, institucije vlasti moraju ubrzano provoditi obaveze i preporuke jasno naznačene u izvještajima Evropske komisije, po pitanju zaštite okoliša. Naša zadaća je da osiguramo strateški, sveobuhvatni, na svim nivoima harmonizirani pristup koji će pokrivati područje čitave države, kada su u pitanju mjere za zaštitu okoliša.

U tom smislu pozdravljam neke od izuzetno važnih inicijativa koje su već pokrenute, kao što je zaključak Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine o zabrani gradnje mini hidroelektrana, te jasno preuzeta obaveza Vlade FBiH u vezi sa implementacijom ove zabrane.

Bosna i Hercegovina pozdravlja program Zelene agende za Zapadni Balkan, te ovom prilikom mogu reći da ćemo uzeti učešće u ovom strateškom programu koji će se provesti pod pokroviteljstvom Evropske komisije, a kao dio Green Deala.

Jako je važno što je Evropska unija planirala uključivanje Bosne i Hercegovine u ovaj program, te naše institucije moraju da se spremaju za vrlo zahtijevne i složene zadatke koji će se ticati brojnih aspekata problema: od depolucije vode, vazduha i tla, preko upravljanja otpadom, prelaska iz linearne u cirkulatornu eksploataciju resursa, pa sve do održive poljoprivrede, te očuvanja i obnove biodiverziteta.

Bosna i Hercegovina tek treba da postane članica Evropske unije, ali neovisno o tom članstvu mi smo već integrisani u evropski okolišni sistem. Dijelimo zajedničku sudbinu kada je u pitanju životna sredina, želimo da dijelimo i zajedničku svijest o tome, želimo da učestvujemo u zajedničkoj evropskoj akciji.

Historijski trenutak u kojem se nalazimo obilježava vrlo teško ekonomsko stanje, kao posljedica pandemije koronavirusa. Ali planovi ekonomske obnove moraju počivati na okolišno održivom, inovativnom i zelenom rastu, jer to više nije privilegija, već potreba.

Naše pravo da govorimo o prosperitetnoj i zdravoj budućnost ovisit će o našoj predanosti da se borimo za modernu, klimatski neutralnu i održivu ekonomiju i saobraćaj, kroz postepeno ukidanje fosilnih goriva i dekarbonizaciju, naravno vodeći računa o radnicima koji su danas zaposleni u tom sektoru. Dijelimo evropski san o klimatskoj neutralnosti do 2050. godine i naša nastojanja će ići u tom smjeru.

Jedna stara poslovica koja kaže da zemlju nismo naslijedili od naših predaka, već smo je pozajmili od naših potomaka. Uistinu, naša obaveza prema budućim generacijama jeste da im ostavimo čistu, zdravu i sigurnu zemlju", saopćeno je iz Predsjedništva BiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.