open-navfaktor-logo
search
Čestitka
Džaferović: Borba protiv fašizma je u samoj prirodi i suštini ove države, na Armiju RBiH trebamo zauvijek biti ponosni
Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović uputio je čestitku povodom Dana pobjede nad fašizmom, Dana Evrope i Dana zlatnih ljiljana.
08.05.2020. u 15:12
get url
text

- Dan pobjede nad fašizmom - 9. maj, jedan je od najznačajnijih datuma u novijoj historiji. Na taj dan, 1945. godine, evropski narodi su konačno, uz pomoć saveznika, vojno savladali nacističke i fašističke projekte.

Na temeljima te borbe, na isti ovaj datum pet godina kasnije, udareni su temelji formiranju Evropske unije, kao najznačajnijeg mirovnog i ekonomskog projekta, zasnovanog na zajedništvu i saradnji.

Ovo je datum kada trebamo podsjetiti i na dugu historiju antifašizma u Bosni i Hercegovini, utemeljenog na tradiciji zajedničkog života.

Nikada ne treba zaboraviti da je upravo Bosna i Hercegovina bila mjesto borbe najvećeg antifašističkog pokreta otpora na području Evrope. To nije nimalo slučajno, jer borba protiv fašizma je u samoj prirodi i suštini ove države, te predstavlja uslov njenog opstanka.

Na ovaj datum obilježavamo i Dan zlatnih ljiljana, odajući poštovanje i prisjećajući se najboljih i najhrabrijih sinova ove zemlje, koji su iskazivali posebnu hrabrost u borbi Armije Republike Bosne i Hercegovine za opstojnost ove države.

Ta armija nije branila samo Bosnu i Hercegovinu, već je branila i ideje i vrijednosti na kojima se temelji civilizovani svijet – slobodu, zajednički život u miru i demokratiju. I na to zauvijek trebamo biti ponosni - naveo je predsjedavajući Džaferović u čestitci.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.