open-navfaktor-logo
search
Pomoć
Džaferović: BiH će biti odobreno 68 miliona eura za zdravstvo i podršku ekonomiji
Razgovarao sam sa komesarom za proširenje Evropske unije i obaviješten sam da će Bosni i Hercegovini biti odobrena dodatna novčana sredstva u iznosu 28 miliona eura za zdravstvo, kao i 40 miliona namijenjenih za podršku ekonomiji, kazao je predsjedavajući Predsjedništva BiH Šefik Džaferović, gostujući u Dnevniku 2 BHT1.
24.03.2020. u 20:10
get url
text

- U razgovoru sa evropskim komesarom za proširenje naglasio sam da nam najviše nedostaje medicinska oprema, prije svega su nam najpotrebniji respiratori, testeri i zaštitna sredstva. Obavijestićemo Evropsku komisiju da ćemo pristati na njihovu pomoć - potvrdio je Džaferović.

Govoreći o tome da li su bh. vlasti pravovremeno reagovale na pojavu pandemije, Džaferović naglašava:

"Mogli smo i ranije poduzeti određene mjere, ali posmatrajući šta se dešava u Evropi možemo reći da se BiH za sada uspješno nosi sa pandemijom. Mnoge mjere smo poduzeli mnogo prije drugih razvijenih zemalja u Evropi koje su sada pogođene pandemijom koronavirusa".

On je naglasio važnost da se građani BiH ponašaju odgovorno u situaciji stanja prirodne nesreće.

- Pozivam bh. građane u inostranstvu da bez velike potrebe ne kreću na put u BiH, da ostanu gdje jesu i da prebrodimo zajedno teške trenutke jer bi time ugrozili i naše građane i sebe - rekao je Džaferović za BHRT i pozvao građane Bosne i Hercegovine da poštuju propisane mjere u vanrednoj situaciji. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.