open-navfaktor-logo
search
Upozorenje
Džaferović: Ako zvaničnici iz RS-a potkopaju Dejton, prvo će nestati taj entitet
On vjeruje da će se u sadejstvu zvaničnika BIH i država članica NATO-a naći neko rješenje da BiH preda prvi Godišnji nacionalni program i krene sa poštivanjem zakona koji je ranije usvojila
12.05.2019. u 15:35
get url
text

Član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović rekao je u Novom Pazaru da je utjecaj Rusije na djelovanje političara iz entiteta RS evidentan i vidljiv i da je posljedica toga njihovo negiranje Zakona o odbrani.

- Volio bih da utjecaja Rusije nema, ali o tome treba da vodi računa i NATO. Mi smo doveli u pitanje formiranje Vijeća ministara tražeći da se ispoštuje Zakon o odbrani i preda prvi Godišnji nacionalni program u okviru Akcionog plana za članstvo u NATO i vidjet ćemo kako će se stvari dalje odvijati - rekao je Džaferović.

On vjeruje da će se u sadejstvu zvaničnika BIH i država članica NATO-a naći neko rješenje da BiH preda prvi Godišnji nacionalni program i krene sa poštivanjem zakona koji je ranije usvojila.

Na pitanje agencije Beta da prokomentira izjave Milorada Dodika koje daje u ime RS-a sa skupova na kojima učestvuje u svojstvu predsjedavajućeg Predsjedništva BiH, Džaferović je rekao da ovoj zemlji nisu mogli da naude ni mnogo veći igrači.

- BiH je cjelovita i demokratska država i ona se očuvala i onda kada joj je bilo najteže u historiji, u periodu agresije od 1992. do 1995. godine. Mnogo veći igrači nisu mogli nauditi BiH, pa neće ni ovi danas, budite uvjereni u to. Kada bilo ko iz entiteta RS, a pogotovo najviši zvaničnici, iskazuje nepoštovanje prema suverenitetu i integritetu međunarodno priznate države BiH, neka zna da na taj način najviše ugrožava entitet koji predstavlja - rekao je Džaferović.

On je istakao da je BiH postojala i prije Dejtonskog sporazuma, a da su entiteti nastali tada.

- Mogu samo da potkopaju Dejton i onda će nestati prvo ono što je nastalo u Dejtonu, a to su entiteti, a BiH će nastaviti da postoji jer je postojala i prije toga - rekao je Džaferović.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.