Biti danas ovdje na ovom tužnom mjestu, koje odjekuje tišinom glasnijom od najvećeg pljeska, bolan je osjećaj, poručio je Talat Džaferi, predsjednik Sobranja Sjeverne Makedonije na današnjoj komemoraciji u Srebrenici, javlja Anadolu Agency (AA). 

-Tuga i bol se osjećaju u svakom dahu koji se uzima, na svakom koraku koji se pravi na ovom tlu. Ipak, treba biti jak i učiniti dostojanstveni korak, odati počast žrtvama znanim i neznanim, otkrivenim i još neotkrivenim, da bi pokazali na djelu da smo svjesni ogromne ljudske tragedije, da pokažemo da imamo moralnu i ljudsku odgovornost i poštovanje, da se ohrabrimo i založimo da se nikada ne zaborava, da se ne bi nikada više ponovilo - istakao je Džaferi. 

Dodao je da svi koji žive na na ovom području nažalost žive obilježeni pojmom da je Balkan bure baruta, lonac koji stalno vri. 

-Nažalost istorija je to potvrđivala užasnim ratnim sukobima koji su držali pažnju javnosti i fokusirali je na nas. Previše krvi se prolilo, previše suza poteklo, previše nepovratno izgubljenih ljudskih života, neproživljenih mladosti, radosti, porodičnih sreća i ljubavi. A, toliko mnogo smo mogli. Toliko dobro se poznajemo međusobno. Poznati smo po gostoprimstvu, po toplom i brižnom odnosu, čak neuobičajeno za neke druge dijelove planete Zemlje znamo kako da se radujemo zajedno i kako da tugujemo, jer smo prije svega ljudi, susjedi, prijatelji i rođaci - kazao je Džaferi i nastavio: 

"Imam nadu i optimista sam da se regija mijenja na bolje, da se stvari gledaju kroz jednu drugačiju prizmu. Nove generacija političara su otvorenog uma i jasnog svjetonazora, govore o svijetu bez granica, bezbroj mogućnosti za učenje, istraživanje, rad i razvoj mladih, o široko otvorenim krilima." 

Džaferi je na kraju poslao poruku i apel svima koji su aktivno uključeni u donošenje odluka da se posvete misiji dobrosusjedskih odnosa, vladavini prava, izgradnji demokratskih društava, poštovanju drugačijih i slabijih...