open-navfaktor-logo
search
Žalbeno ročište
Dvostruki ubica pred sudom: Hrustić tvrdi da je volio suprugu i nije planirao ubistvo
Sud u Prijedoru Hrustića je ranije osudio na 30 godina robije zbog ubistva njegove supruge i njenog partnera, koje je zatekao u krevetu i iskasapio nožem i sjekirom
01.10.2019. u 16:39
get url
text

Pred Vrhovnim sudom RS-a danas je održano žalbeno ročište Aliji Hrustiću (50) iz Kamičana kod Prijedora, kojeg je ovaj sud početkom godine osudio na 30 godina zatvora zbog ubistva supruge Azre Hrustić (35) i njenog partnera Envera Halilagića (41).

Ročište Hrustiću održano je u trećestepnom postupku, a žalbu na presudu uložili su i odbrana i tužilaštvo. Entitetski tužilac se nije pojavio na žalbenom ročištu.

Branilac Hrustića, advokat Jevto Janković, zatražio je ukidanje presude, dok je sam Hrustić tvrdio da je "volio suprugu" i da "nije planirao ubistvo".

- Nisam to planirao, nikada je ne bih ubio. Volio sam je. Bili smo 18 godina u braku. Da sam planirao ubistvo, ne bih ostavio nož i sjekiru na mjestu zločina i vjerovatno bih pobjegao u Hrvatsku - kazao je Hrustić.

Vrhovni sud RS-a je u februaru ove godine potvrdio osuđujuću presudu Okružnog suda u Prijedoru, ali ju je preinačio u dijelu koji se odnosi na visinu kazne, te je ona smanjena za pet godina.

Hrustić je proglašen krivim što je nožem i sjekirom iskasapio suprugu i njenog partnera koje je zatekao u spavaćoj sobi. Ubistvo se dogodilo u maju 2017. godine, u kući u mjestu Srednji Jakupovići, gdje je Azra radila kao pomoćnica.

Hrustićeva odbrana je danas tražila da se presuda ukine i postupak vrati na novo suđenje.

Njegov advokat Jevto Janković smatra da se u ovom slučaju ne može raditi o teškom ubistvu, već ubistvu na mah izazvanom situacijom u kojoj se optuženi našao kada je suprugu zatekao u krevetu s ljubavnikom. Obrazložio je da je Hrustić došao do kuće po sina kako bi išli zajedno raditi.

- Kada je ušao zatekao je dvoje golih ljudi. Vidjevši takvu scenu udario ih je 54 puta, od čega je između 15 i 20 udaraca bilo smrtonosno. O silini udaraca svjedoči to što je pukla držalice sjekire. Tu nema direktnog umišljaja, već se radi o ubistvu iz gnjeva usljed razdraženosti zatečenim. Čak je i obducent rekao da to ne može uraditi uračunljiv čovjek - rekao je Janković.

On je istakao da je Hrustić ostavio sjekiru i nož na mjestu zločina i otišao kući, gde je pokušao da se objesi, u čemu ga je spriječio sin, a onda se sam predao policiji.

Tvrdi da su vještaci tužilaštva Sanja Vukadinović Stojanović i Tatjana Dragišić njegovog klijenta proglasili uračunljivim na osnovu jednog razgovora, ocijenivši da je njihova procjena urađena za kratko vrijeme.

Dodao je i da je vještak odbrane Mirko Nikolić s Hrustićem proveo 120 sati i zaključio drugačije.

Advokat Janković smatra i da njegov klijent nije imao pravično suđenje i da mu je povrijeđeno pravo na odbranu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.