open-navfaktor-logo
search
Brčko
Dvojica Turaka pritvorena jer su iz BiH pokušali izaći s krivotvorenim pasošima
Postupajući po prijedlogu Tužilaštva Brčko distrikta BiH nadležni sud u Brčkom odredio je jednomjesečni pritvor dvojici turskih državljana osumnjičenim da su prije nekoliko dana na graničnom prelazu u ovom gradu upotrijebili krivotvorene pasoše.
14.02.2020. u 15:37
get url
text

Pritvor osumnjičenima A. K. (38) i O. D. (24), protiv kojih je Tužilaštvo otvorilo istragu zbog krivičnog djela krivotvorenja isprave, određen je zbog opasnosti od njihovog bjekstva, saopćeno je iz brčanskog Tužilaštva.

- Dvojica turskih državljana iz Gaziantepa, osumnjičeni su da su 11. februara, oko 17,35 sati, na međunarodnom graničnom prelazu Brčko na izlazu iz BiH, prilikom redovne granične kontrole
ovlaštenom službenom licu na uvid predali krivotvorene specijalne pasoše Republike Turske. Tada je uočeno da se ne radi u cijelosti o originalnim pasošima, što je potvrđeno prilikom ispitivanja njihove vjerodostojnosti. Oni se, također sumnjiče da su tom prilikom, s ciljem da opravdaju status lica kojima se izdaju specijalni pasoši te države, kod sebe posjedovali članske karte i novinarsku iskaznicu za udruženje policijskih penzionera, iako nemaju takav status -navodi se u saopćenju.

Pošto su luhapšeni i dovedeni u prostorije Tužilaštva Distrikta, tužilac ih je ispitao i odmah predložio nadležnom sudu da im se usljed opasnosti od bjekstva odredi pritvor.

Osnovni sud Distrikta je u cijelosti prihvatio tužilačku ocjenu o pritvorskim razlozima i odredio pritvor osumnjičenima u trajanju od jednog mjeseca.

- Po pritvaranju osumnjičenih, ovo tužilaštvo neodložno nastavlja njihovo daljnje procesuiranje za krivično djelo krivotvorenja isprave  s propisanom kaznom zatvora od tri mjeseca do pet
godina-dodaje se u saopćenju Tužilaštva Brčko distrikta.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.