open-navfaktor-logo
search
Rijeka
Dvojica srpskih teritorijalaca osumnjičena za miniranje crkve u Cetingradu 1991.
Osumnjičenici su muškarci stari 54 i 47 godina za kojima je raspisana potraga
17.07.2019. u 11:55
get url
text

- Za ratni zločin protiv civilnog stanovništva u Cetingradu (u Hrvatskoj) 1991. osumnjičena su dvojica srpskih "teritorijalaca" koji su u vrijeme rata i okupacije 1991. minirali crkvu kao objekt posebno zaštićen međunarodnim pravom, saopćila je u srijedu karlovačka policija.

Osumnjičenici su muškarci stari 54 i 47 godina za kojima je raspisana potraga. Rezultat je to kriminalističkog istraživanja Policijske uprave karlovačke u suradnji sa Županijskim državnim odvjetništvom u Rijeci o ratnim zbivanjima u Cetingradu, iz kojeg je bilo protjerano stanovništvo hrvatske nacionalnosti, prenosi Hina.

Policija 54-godišnjaka sumnjiči da je kao zapovjednik jednog od diverzantskih vodova štaba teritorijalne obrane 1991. godine u Cetingradu, za vrijeme oružane agresije JNA i naoružanih paravojnih snaga na Hrvatsku, neposredno nakon zauzimanja mjesta, protivno odredbama Ženevske konvencije "izdao zapovijed 47-godišnjaku, kao zapovjedniku inženjerijske grupe u sastavu njegova diverzantskog voda, da minira i sruši Župnu crkvu Uznesenja Blažene Djevice Marije u Cetingradu, što je on zajedno sa članovima svoje inženjerijske grupe i učinio“. 

Županijskom državnom odvjetništvu u Rijeci proslijeđen je poseban izvještaj, a za osumnjičenim osobama, obzirom da su nedostupni državnim tijelima Republike Hrvatske, raspisana je potraga, saopćila je policija, prenosi Fena. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.