open-navfaktor-logo
search
Prvi slučaj
Dvojica policajaca iz Kapitola tuže Trumpa zbog napada njegovih pristalica 6. januara
Dvojica policajaca iz Kapitola, koji kažu da su povrijeđeni tokom napada 6. januara, tuže bivšeg američkog predsjednika Donalda Trumpa zbog poticanja na okupljanje svojih pristalica.
31.03.2021. u 16:55
get url
text

Policajci, prvi policijski službenici koji su podnijeli tužbu nakon nereda, kažu da su pretrpjeli fizičku i emocionalnu štetu jer je Trump navodno "raspirivao, hrabrio, poticao i usmjeravao" nasilnu rulju koja je upala u Kapitol.

Policijski službenici James Blassingame i Sidney Hemby, koji su u policiji bili zajedno 28 godina, rekli su da su povrijeđeni tokom napada. Hemby je prignječen na vrata, poprskan hemikalijama i krvarilo mu je iz lica, navodi se u tužbi, piše CNN

Blassingame tvrdi da je udaren o kameni stub, a ozlijeđen je u glavu i leđa.

Svaki od policajaca traži najmanje 75.000 američkih dolara odštete. Optužuju Trumpa za pomaganje i podržavanje napada i usmjeravanje njegovih pristalica da ih napadnu.

Trump još nije odgovorio na tužbu koja je podnesena saveznom sudu u Washingtonu. Prethodno je negirao bilo kakvu odgovornost za upad u Kongres.

Tužba Blassingamea i Hembyja također opisuje teror koji su policajci osjećali unutar Kapitola, dok ih je naoružana protrumpovska rulja nadjačala. U tužbi se kaže da Blassingame sada pati od depresije i da se "teški emocionalni danak... i dalje otkriva".

Blassingamea "progoni sjećanje na napad", doživljava krivicu što nije mogao pomoći kolegama koji su istovremeno napadnuti". U tužbi se također tvrdi da su Blassingamea tokom napada verbalno vrijeđali na rasnoj osnovi.

Ovo je treća građanska parnica koja Trumpa smatra odgovornim za pobunu, nakon što su dvojica demokratskih zastupnika pokrenula tužbe protiv Trumpa i ostalih.

Ministarstvo pravosuđa je reklo da su deseci policajaca povrijeđeni tokom nekoliko sati nasilja i da se vode krivični postupci protiv mnogih izgrednika.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.