open-navfaktor-logo
search
Bijes unionista
Dvojica noružanih muškaraca oteli i zapalili autobus u Sjevernoj Irskoj
Policija Sjeverne Irske saopćila je da su u ponedjeljak u jednom probritanskom unionističkom gradu dvojica naoružanih, maskiranih muškaraca oteli i zapalili autobus, javlja Reuters.
01.11.2021. u 14:23
get url
text

Lokalni mediji navode da se slučaj povezuje s bijesom unionista zbog trgovinskih barijera uvedenih između Sjeverne Irske i ostatka Ujedinjenog Kraljevstva nakon Brexita.

Policija kaže da se događaj zbio u mjestu Newtownards oko 6.30 sati po lokalnom vremenu i da je vozač uspio izaći iz autobusa nepovrijeđen.

- Dva muškarca polila su vozilo benzinom i zapalila ga - navela je policija. 

Dopisnica Belfast Telegrapha, Allison Morris, rekla je da su napadači spominjali protokol za Sjevernu Irsku, usvojen u sklopu sporazuma o Brexitu, a prema kojem su uvedene trgovinske barijere prema ostatku Ujedinjenog Kraljevstva.

Novinar BBC-ja iz Sjeverne Irske Stephen Nolan citirao je probritanski lojalistički izvor koji je rekao da je otmica izvršena kako bi se poklopila s krajnjim rokom do kraja oktobra koji je predložila Demokratska unionistička stranka (DUP) za izmjene protokola.

Mnogi unionisti kažu da protokol potkopava mir u Sjevernoj Irskoj, odvajajući je od ostatka Ujedinjenog Kraljevstva s efektivnom granicom u Irskom moru. U toku su razgovori između Evropske unije i Britanije kako bi se pokušalo izgladiti neslaganja oko trgovinskih barijera.

Nezadovoljstvo među stanovništvom u Sjevernoj Irskoj nakon Brexita doprinijelo je pojavi talasa nasilja koji nije viđen godinama u toj regiji.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.