open-navfaktor-logo
search
Podstrekavanje na genocid
Dvojica komandanata Vojske RS-a optuženi za ubistvo 30 žena, djece i staraca u selu Lozje kod Goražda
Tužilaštvo Bosne i Hercegovine podiglo je optužnicu protiv dvojice komandanata Vojske RS-a zbog ratnog zločina u selu Lozje kod Goražda, počinjenog 1992. godine.
30.12.2021. u 12:59
get url
text

VEZANI TEKST - Akcija SIPA-e: Hapšenja zbog zločina u selu Lozje, među ubijenima više od 30 žena, djece i staraca

Kako su saopćili iz Tužilaštva, optužnica je podignuta protiv Branislava Lasice, zvanog Miško i Laci, rođenog 1965. godine u Goraždu, i Miroslava Milovića, rođenog 1950. godine u Ustiprači.

Optuženi se terete da su kao komandanti jedinica VRS-a na tom području komandovali i učestvovali u akciji napada na navedeno selo, prilikom kojeg je ubijeno oko 30 žrtava, uglavnom civila, među kojima je bilo žena, djece i osoba starije životne dobi, a više desetina osoba odvedeno u nezakonito zatočenje, te je izvršeno protivpravno, samovoljno i vojnim potrebama neopravdano uništavanje ili prisvajanje imovine u velikim razmjerama.

Navode optužnice Tužilaštvo će dokazivati pozivanjem 139 svjedoka i prilaganjem 251 dokaza. Navedeni optuženi terete se za krivična djela - ratni zločin protiv civilnog stanovništva, organizovanje grupe ljudi i podstrekavanje na učinjenje krivičnih djela genocida, zločina protiv čovječnosti i ratnih zločina, povrede zakona i običaja ratovanja, u vezi sa krivičnim djelom individualna i komandna odgovornost iz Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine. Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.