open-navfaktor-logo
search
SAD
Dvoje staraca pobjeglo iz doma zahvaljujući Morseovoj abecedi
Bračni par, oboje štićenici doma za starije i nemoćne osobe u Johnson Cityju u američkom Tennesseeju, pobjegli su iz doma zahvaljujući suprugovu poznavanju Morseove abecede, koje se sjeća još iz vojnih dana.
03.05.2021. u 13:42
get url
text
Dom Elmcroft
Dom Elmcroft

Kako piše Daily Mail, starac pati od jednog oblika demencije, a starica od Alzheimerove bolesti. Ipak, suprug je, zahvaljujući poznavanju Morseove abecede, uspio dešifrirati i zapamtiti kod elektroničke brave u domu Elmcroft u kojem borave, te ga kasnije iskoristiti za bijeg, rekli su njegovatelji.

Lutali su pola sata nedaleko od objekta prije nego što ih je pronašao slučajni prolaznik.

Njihova imena nisu objavljena, a mjesne vlasti su upravu doma Elmcroft kaznile sa 2.000 dolara.

Osoblje doma prvo nije moglo shvatiti kako su, i pored svih mjera sigurnosti, uspjeli pobjeći iz prostora koji je osiguran elektroničkom bravom. U razgovoru sa muškarcem, objasnio im je da je u vojsci koristio Morseovu abecedu pa je to iskustvo iskoristio da bi zapamtio kod elektroničke tastature dok ga je osoblje ukucavalo.

Iz ustanove su naveli da su izmijenili sve kombinacije na svim vratima te da će, češćim provjerama, nastojati spriječiti slične događaje.

- Sigurnost naših štićenika nam je na prvom mjestu. Zahvalni smo i sretni što je oboje sigurno vraćeno u zajednicu - saopćeno je iz doma.

Naveli su i da će češće provjeravati stanovnike. Osigurat će i da muškarac koji je pobjegao ima više vremena za šetnju izvan objekta s prisutnim članom osoblja.

Kćerka muškarca također je obećala da će redovnije posjećivati ​​oca.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.