Dodao je da sjednicu nije napustio treći ministar Hrvat - Vinko Marić iz Bosanskohercegovačke inicijative – Kasumović Fuad, čije je imenovanje bilo sporno te zbog čega su zastupnici Stranke demokrtaske akcije u Skupštini ZDK tražili da premijerka Amra Mehmedić Ustavnom sudu BiH uputi zahtjev za ocjenu ustavnosti imenovanja nove Vlade ZDK.

Trećina zastupnika Skupštine ZDK, predvođena zastupnicima SDA, jučer je uputila zahtjev za ocjenu ustavnosti predlaganja i imenovanja Vlade ZDK, nakon što je premijerka Mehmedić ignorirala njihov zahtjev.

- Na početku sjednice, naš ministar Jelić obrazložio je da bi sa dnevnog reda trebala biti povučena tačka: Mišljenje Ministarstva za pravosuđe i upravu u vezi s prijedlogom zakona o izmjeni Zakona o Vladi ZDK, kojeg je u skupštinsku proceduru uputio zastupnik u Skupštini ZDK Alen Kapković iz Bosanskohercegovačke inicijative – Kasumović Fuad.

Premijerka Amra Mehmedić nije željela povući tu tačku pa su naših dvoje ministara napustili sjednicu - kazao je Tadić.

U prijedlogu zakona u članu 6, stav 4, briše se odredba u kojoj se kaže da Vladu ZDK čine sedam ministara Bošnjaka te po dva iz reda Hrvata i Srba.

- Smatram da je to opasno, kao što sam kazao i jučer, jer postoji opasnost da u budućnosti u Vladi ZDK ne bude ministara iz reda Hrvata i Srba - naglasio je Tadić, koji je i u jučerašnjoj izjavi za Fenu najavio mogućnost da ta stranka napusti vladajuću koaliciju u ZDK. Kao razlog naveo je pritisak na njihove ministre i kadrove.