open-navfaktor-logo
search
Akcija FUP-a u Krajini
Dvojac uhapšen na primopredaji novca, za 45.000 eura lažno obećali oslobađanje iz zatvora
Policijski službenici Federalne uprave policije jučer su pod nadzorom Tužilaštva Unsko-sanskog kantona i uz angažman Specijalne policijske jedinice FUP-a, na području Ključa uhapsili dvije osobe iz Prijedora, inicijala M. I. (1958.) i D. T. (1986.).
14.06.2020. u 10:37
get url
text

Oni se sumnjiče za krivično djelo "prevara". Uhapšeni su nakon primopredaje novca koji su, s ciljem stjecanja protupravne imovinske koristi, namjeravali pribaviti od oštećenog, dovodeći ga u zabludu i obećavajući da će za 45.000 eura omogućiti da njemu bliska osoba bude puštena iz kazneno-popravnog zavoda u kojem se trenutno nalazi.

- Na osnovu do sada prikupljenjih činjenica i dokaza osumnjičeni su prije nekoliko dana uspjeli na taj način i u istu svrhu pribaviti od oštećenog prvi dio novca u iznosu 20.000 eura, dok im je 13.06. bila namjera preuzeti ostatak ugovorenog novca od 25.000 eura - saopćio je FUP.

Pripadnici Federalne uprave policije su postupajući po Naredbi Općinskog suda u Sanskom mostu pretresli osobe i vozilo pri čemu su pronašli novac koji je korišten pri izvršenju ovog krivičnog djela, te druge predmete koji će biti dokaz u krivičnom postupku.

Istog dana na području Prijedora uz podršku pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova RS, te uz nadzor Okružnog tužilaštva u Prijedoru i Naredbe Osnovnog suda u Prijedoru, pretreseni su stambeni objekti na tri lokacije koje koriste osumnjičeni. Prilikom pretresa pronađeni su i privremeno oduzeti predmeti koji potiču ili se dovode u vezu sa navedenim krivičnim djelom, kao i oružje, municija i drugi predmeti.

Uhapšeni će nakon kriminalističke obrade u zakonskom roku biti predati na daljnju nadležnost Tužilaštvu Unsko-sanskog kantona uz Izvještaj o počinjenom krivičnom djelu.

Asistenciju prilikom ovih aktivnosti pružili su pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova Unsko-sanskog kantona, PU Ključ i PS Sanski most.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.